Sant Joan de les Abadesses vol obrir al públic en dos anys els jardins de la Puda

Alumnes de 2n d'ESO van fer ahir una ruta guiada per descobrir els atractius paisatgístics i botànics d'aquest espai

10.05.2016 | 07:19
Els participants, escoltant les explicacions durant la visita, ahir.

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses preveu poder obrir permanentment al públic els emblemàtics jardins de la Torre de la Puda d'aquí a dos anys. Des de fa un temps, el consistori està treballant per arreglar aquest espai de 3.800 metres quadrats, situat al cor del municipi. L'alcalde de la localitat, Ramon Roqué, ha detallat que van adquirir-los amb l'objectiu d'ampliar el recorregut i els punts d'interès de l'itinerari i el canvi de ronda que uneix el Pla del Roser i la Vila Vella. Els jardins van ser obra del mestre paisatgista Joan Mirambell, a principis dels anys trenta, quan a la majoria de poblacions d'arreu de l'Estat no existia el concepte de jardins urbans. Ahir diumenge, els alumnes de 2n d'ESO de l'Institut Escola de la vila van portar a terme una ruta guiada per descobrir els atractius paisatgístics i botànics de la zona, en el marc de la celebració de la Festa de l'Arbre.

Els estudiants van convertir-se en guies durant la ruta de descoberta pels Jardins de la Puda. El recorregut, que va aplegar una quarantena de persones, va arrencar a les deu del matí de la plaça de l'Abadia.

Sant Joan de les Abadesses va ser un dels primers municipis en celebrar aquesta festa. El primer cop que va fer-se va ser el 23 de març de 1899, impulsada pel mestre Josep Maria Andreu, i ja tenia un clar caire educatiu i voluntat de continuïtat.

De fet, aquesta vila ripollesa és un dels pobles amb més nombre d'espècies d'arbres per habitant de tot Catalunya. S'han localitzat unes 70 espècies d'arbres i prop de 40 d'arbust. Una bona herència que va deixar el mestre i dissenyador de jardins Joan Mirambell a principis dels anys trenta quan va construir els Jardins de la Puda. Llavors, a la majoria de poblacions espanyoles encara no havia arribat el concepte de jardins urbans ni es tenia en consideració la importància del paisatge.

En Xavier López, biòleg i impulsor de l'empresa Educa Viladrau, va ser l'encarregat d'organitzar la sortida.

Uns jardins emblemàtics
Els jardins de la Torre de la Puda -un edifici que es va construir durant els anys cinquanta- sempre han estat tancats. Fins al 2012 eren propietat privada, però fa quatre anys el consistori va decidir adquirir-los per obrir-los a la ciutadania i donar a conèixer el patrimoni natural de la vila, més enllà dels grans atractius arquitectònics. Des del principi, la voluntat era integrar-los dins del camí de ronda que uneix el Pla de Roser i la Vila Vella. El projecte també dóna continuïtat a la Ruta del Ferro i del Carbó que s'enllaça amb la via verda entre Sant Joan de les Abadesses i Olot, revaloritzant així la zona de la font de la Puda.

Actualment, el consistori està intentant arranjar, il·luminar i acabar d'habilitar aquests jardins. L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, ha explicat que esperen poder-los obrir definitivament i de forma permanent d'aquí a dos anys. "Actualment estem dissenyant i habilitant els accessos i altres elements més que cal acabar de condicionar", ha detallat. Uns treballs que suposen una inversió d'uns 150.000 euros per a la qual el consistori ha demanat ajudes i subvencions europees.

La superfície total dels jardins és de 3.800 metres quadrats. Hi ha diverses terrasses, una pèrgola, una antiga pista de bàsquet i un brollador amb estanc. A més, hi ha diverses espècies d'arbres i plantes, com una glicina de més de 20 metres de llargària o d'altres de més estranyes per l'època en què varen plantar-se, com l'arbre de Júpiter. La visita d'ahir va ser una de les poques oportunitats que han tingut els veïns de la vila de poder veure aquest paratge abans que s'obri definitivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema