Un estudi de l'IDIAP Jordi Gol realitzat entre pacients del CAP de Besalú destaca que la meitat de les persones que demanen la píndola de l'endemà tenen menys de 20 anys i que en el 52% dels casos el motiu és haver tingut relacions sexuals sense protecció. Aquest estudi descriptiu transversal s'ha centrat en el perfil de les pacients que han demanat contracepció d'emergència al centre d'atenció primària de Besalú entre el gener del 2009 i el desembre del 2011.

Els autors de l'estudi destaquen que el perfil de les usuàries és de menors de 30 anys. Gairebé el 51% tenia entre 15 i 20 anys, mentre que un 25,3% formava part del col·lectiu entre 21 i 25 anys. Un 13% se situava entre els 26 i els 30 i la resta, entre 31 i 45 anys. El 40% van anar al CAP abans de les 24 hores i en el 67% dels casos es tractava de pacients reincidents.

Pel que fa als motius de la demanda, en un 52% dels casos és la relació coital desprotegida i en un 23%, que es va trencar el preservatiu. En aquest sentit, la infermera i investigadora principal del projecte, Mercè Masoliver, subratlla que els resultats permeten observar que «cal fomentar l'educació sanitària per aconseguir augmentar la utilització del preservatiu en les relacions sexuals, especialment en el grup més jove».

L'estudi avalua també la capacitat resolutiva de la infermeria, que ha arribat al 85%. Masoliver indica que aquesta xifra alta es deu al fet que des del 2009 es fa servir la «Guia de pràctica assistencial d'infermeria en la gestió de la demanda aguda per a la contracepció d'emergència», editada per l'ICS, que permet una participació més resolutiva de la demanda aguda per part d'aquests professionals. «La Guia proporciona algoritmes i circuits d'actuació que donen confiança i autonomia en la resolució de problemes», explica.