El Banc de Sang i Teixits està impulsant aquests dies diverses campanyes per a sumar més participants gironins al projecte GCat - Genomes per la Vida, un estudi de recerca biomèdica per a determinar els factors genètics que incideixen en la salut i com els modifiquen els factors ambientals i els hàbits de vida. Després de realitzar campanyes en municipis com l'Escala, Sant Feliu de Guíxols o Blanes en el darrer mes, entre el 12 i el 26 de maig se'n faran a Sant Hilari Sacalm, Hostalric, Palamós i Torroella de Montgrí.

Aquest estudi impulsat per l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC) i el Banc de Sang es desenvolupa en nou grans hospitals catalans que tenen delegació del Banc, entre ells, el Josep Trueta de Girona.

A part d'aquests centres de donació fixos, però, els responsables de l'estudi també estan realitzant campanyes entre els donants de sang habituals de diferents municipis, tot i que pot ser que en un futur s'obrin a altres participants, segons indiquen des del Banc.

En el cas de les comarques gironines, ja se n'han realitzat gairebé una desena entre el 10 de març i el 25 d'abril -a Olot, Santa Coloma de Farners o Ripoll, per exemple-, en que s'han aconseguit prop de 150 donacions.

Les mostres recollides entre els participants de l'estudi seran la base del GCat - Genomes per la Vida, un estudi que investiga quins són els components genètics i les seves derivacions: la malaltia i el seu tractament.

A partir d'una mostra biològica, l'anàlisi de sang, es realitza la caracterització genòmica que, juntament amb les dades de salut i clíniques dels participants, permet extraure les conclusions sobre el rol dels factors genètics individuals en l'estat de salut.

L'objectiu principal de GCat és determinar com es modifica o s'altera la predisposició genètica d'una persona (l'epigenoma) sota determinats factors ambientals i hàbits de vida. Conèixer el pes específic, el genètic i l'ambiental, determina com s'incrementa, disminueix o es manté inalterable el risc a desenvolupar una malaltia determinada i la resposta de cada individu a un tractament específic.

L'estudi se centra en les malalties cròniques que afecten un grup molt ampli de població per tal d'avançar en el coneixement i la seva traslació a la pràctica clínica.

Al llarg de cinc anys, els responsables de l'estudi volen arribar a aconseguir uns 50.000 participants d'entre 40 i 65 anys residents a Catalunya, dels quals ara mateix ja n'han reclutat més de 11.500.

Els participants no estan seleccionats com a pacients, com passa a la majoria de biobancs, sinó que en el GCAT són una col·lecció de mostres de persones que viuen en una regió geogràfica concreta: qualsevol persona resident a Catalunya en el grup d'edat indicat. Els participants cedeixen una mostra de sang i les seves dades de manera altruista.

Un cop es disposi de la informació genòmica i els hàbits de vida i es creuin amb la seva història clínica, en el decurs d'aquest període, els investigadors faran el seguiment de qui es manté en un bon estat de salut i qui emmalalteix.

La seqüenciació de totes les mostres s'utilitzarà per confeccionar una guia de factors de predicció de determinades malalties, així com una sèrie de recomanacions de salut (medicina preventiva) diferenciades per grups de població susceptibles a desenvolupar determinades malalties.