L´impuls de la Formació Professional a les comarques de Girona s´evidencia en l´oferta del Departament d´Ensenyament per al curs vinent quan les places dels cicles formatius -amb 104 titulacions diferents- s´amplien en 750, mentre que les de Batxillerat es congelen. En concret, a partir del setembre els centres de FP gironins tindran capacitat per a 300 estudiants més de grau mitjà i 450 de grau superior -l´oferta global és de 12.660. Pel que fa als instituts de Batxillerat, mantenen les 7.830 places actuals.

Una revisió dels últims sis cursos mostra que l´alumnat de la FP gironina ha crescut un 34%, ja que ha passat de les 6.449 places ofertes el 2010 a 8.652, el 2016. El director territorial d´Ensenyament, Josep Polanco, va remarcar que aquest augment, curs a curs, sempre s´ha mantingut per sobre de la mitjana catalana.

I per consolidar aquesta línia ascendent, Polanco va explicar que la Conselleria aposta per la flexibilitat dels cicles formatius i la seva adaptació a les necessitats del mercat laboral. Precisament, les empreses guanyen pes en la planificació del curs 2016-2017, quan la modalitat dual -amb beques i contractes en centres de treball- torna a créixer. De fet, els 12 cicles formatius nous del curs vinent seguiran aquest model i 5 dels ja existents també s´hi adaptaran.

En total, el proper any escolar hi haurà almenys 800 estudiants de FP fent pràctiques remunerades en empreses (282 places s'afegiran el curs vinent); una xifra que, amb tota probabilitat, serà més elevada perquè el director territorial va informar que el Departament està negociant més acords. Una altra dada significativa en l´avenç de la FP dual a Girona és que més de la meitat dels centres, el 53%, ofereixen aquest tipus de formació; que triplica el nombre d´hores de pràctiques en llocs de treball.

En relació amb el Batxillerat, la planificació del nou curs és molt estable respecte l´actual, amb la consolidació en el territori de la modalitat d´Arts plàstiques i Arts escèniques -que el Departament preveu augmentar a partir del 2017- i la incorporació d´un nou institut als estudis del doble Batxillerat català i francès: l´institut Abat Oliba, de Ripoll. D´aquesta manera, el Batxibac s´oferirà a 11 centres a partir del setembre vinent.