La meitat de les pacients que demanen la píndola de l'endemà són menors de 20 anys

Un estudi fet al CAP de Besalú indica que en el 50% dels casos la usuària havia mantingut relacions sense protecció

11.05.2016 | 07:54

Un estudi de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) realitzat entre pacients de l'atenció primària a Besalú destaca que la meitat de les persones que demanen la píndola de l'endemà tenen menys de 20 anys i que en el 52% dels casos el motiu de la demanda és haver tingut relacions sexuals sense protecció.

Aquest estudi descriptiu transversal s'ha centrat en el perfil de les pacients que han demanat contracepció d'emergència al centre d'atenció primària de Besalú entre el gener del 2009 i el desembre del 2011. Aquestes pacients van rebre un lot format per una capsa on hi ha la medicació per al tractament: un comprimit de levonorgestrel 1.500 mg, un full informatiu i un preservatiu.

Els autors de l'estudi destaquen que el perfil de les usuàries és de menors de 30 anys. Gairebé el 51% tenia entre 15 i 20 anys, mentre que un 25,3% formava part del col·lectiu entre 21 i 25 anys. Un 133% se situava entre els 26 i els 30 i la resta, entre 31 i 45 anys.

Pel que fa a la procedència, el 30% de les persones ateses eren residents a la zona d'influència del CAP i la resta procedien d'altres centres. En el 67% dels casos atesos es tractava de pacients reincidents, i d'aquestes, el 50% eren menors de 20 anys.

Pel que fa als motius de la demanda, en un 52% dels casos la pacient recorre a la píndola de l'endemà després de tenir una relació coital desprotegida i en un 23%, perquè es va trencar el preservatiu.

En aquest sentit, la infermera i investigadora principal del projecte, Mercè Masoliver, subratlla que els resultats de l'estudi besaluenc permeten observar que «cal fomentar l'educació sanitària per aconseguir augmentar la utilització del preservatiu en les relacions sexuals, especialment en el grup més jove».

Gairebé la meitat de les visites es van produir en cap de setmana i l'horari més habitual de la demanda és a la tarda, amb un 62,7% dels casos.
Segons les dades registrades en aquest estudi, el 72% de les noies van anar al CAP a demanar la píndola del dia després abans que es complissin les 24 hores d'haver mantingut les relacions sexuals de risc.

La tasca de la infermeria
L'estudi avalua també la qualitat dels registres d'infermeria i quantifica les demandes que han estat resoltes per aquests professionals de la primàra. A més, s'ha comparat aquesta actuació infermera entre l'octubre del 2004 i el desembre del 2008 -període en què es van atendre 119 pacients- i entre el gener del 2009 i el desembre del 2011, en què es va donar assistència a 88 pacients.

Així, el projecte ha permès determinar que la capacitat resolutiva d'infermeria ha arribat al 85% dels casos el 2011, mentre que al 2008 representava només el 50%.

Això es deu a que a partir del 2009 es va començar a fer servir la «Guia de pràctica assistencial d'infermeria en la gestió de la demanda aguda per a la contracepció d'emergència», editada per l'ICS, que permet una participació més resolutiva de la gestió de la demanda aguda per part d'aquest col·lectiu professional, segons l'Idiap. «La Guia proporciona algoritmes i circuits d'actuació que donen confiança i autonomia en la resolució de problemes», explica Mercè Masoliver.

En relació a la qualitat dels registres d'infermeria, els responsables de l'estudi de l'institut de recerca Jordi Gol van tenir en compte les anotacions de les visites en la història clínica informatitzada, l'anomenat Ecap.

En aquests registres s'ha pogut comprovar que en el 90% dels casos atesos al CAP garrotxí hi consta la data de l'última regla de la pacient, mentre que en el 25% hi consta el temps transcorregut des del coit.

També hi consta que en el 70% de les atencions es fa educació sanitària i en el 20%, que es fa derivacions al professional de llevadoria o de ginecologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Auditories per prevenir delictes a les societats mercantils de la Diputació

Auditories per prevenir delictes a les societats mercantils de la Diputació

La mesura afecta dues empreses que pengen del Consorci de la Costa Brava, el Patronat de Turisme i...

El fred i la neu retarden la Ciutat Esportiva del Morrot, a Olot

El fred i la neu retarden la Ciutat Esportiva del Morrot, a Olot

Un camp de futbol està fet, els vestidors estan quasi acabats i falta acabar un altre camp de futbol

La Sindicatura no pot fiscalitzar la reordenació de personal a Justícia

La Sindicatura no pot fiscalitzar la reordenació de personal a Justícia

En el seu informe indica que només Olot i Girona van entregar al Ministeri la relació de llocs de...

Troben dalt d´un arbre un niu de vespa asiàtica abandonat a Sant Gregori

Troben dalt d´un arbre un niu de vespa asiàtica abandonat a Sant Gregori

Els Agents Rurals asseguren que l'abella reina del rusc pot fer-ne de nous a prop de la zona quan...

Una alumna del MIT de Boston fa classes de Batxillerat al Vedruna de Palamós

Una alumna del MIT de Boston fa classes de Batxillerat al Vedruna de Palamós

El projecte s'emmarca en un certamen de la Fundació Richi Talent, que ja té segona convocatòria

Enllaços recomanats: Premis cinema