Els sindicats del sector públic es van tancar ahir a la seu del Departament d'Ensenyament a Barcelona per exigir la retirada del que consideren dues noves retallades: que s'anul·li la possibilitat de reduir 2 hores lectives setmanals als docents majors de 55 anys i que s'impedeixi als substituts cobrar el juliol, encara que aquest mes facin formació i hagin treballat mig any tal com es requereix. Ambdues mesures s'aplicaran el curs vinent, 2016-2017, tal com va informar la Conselleria en una mesa sectorial celebrada ahir al matí.

Una quinzena de representants de la Federació d'Educació de CCOO, Ustec·STEs -ambdós amb presència de responsables gironins-, Aspepc-SPS i FETE-UGT es van negar a deixar les instal·lacions del Departament com a mesura de pressió per exigir la retirada del que consideren «dues noves retallades de drets». Així ho va explicar la responsable d'Ensenyament Públic de la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya, Marta Tejedor, qui va remarcar «la voluntat dels sindicats de continuar negociant» perquè «no podem acceptar més retallades».

Els sindicalistes es van tancar a la mateixa sala on es feia la reunió, a l'espera de la resposta d'Ensenyament, que confiaven que fos positiva. Però la reacció de l'administració no va ser l'esperada pels sindicats i a última hora d'ahir es preparaven per passar la nit al Departament, després que els tallessin la llum i els advertissin de la possibilitat que els Mossos d'Esquadra els podien desallotjar. Alguns portaveus, com Tejedor, van sortir de l'edifici durant el dia i no els van deixar tornar a entrar.

La responsable de CCOO va informar que, en el cas dels subs-tituts, la Conselleria vol cobrir un decret que va caducar l'agost de 2015 amb una ordre que li estalviarà pagar les nòmines del proper juliol. Pel que fa a l'altre punt, el maig de 2015 es va recuperar la possibilitat de demanar la reducció de 2 hores lectives pels funcionaris de 55 a 64 anys.

En tots dos casos es tracta de mesures incloses en el paquet de retallades motivades per la crisi, que tot just s'havien revertit l'any passat. «Sindicalment no ho podem acceptar perquè és una rebaixada de drets, quan el Govern ha dit que no hi hauria noves retallades», va argumentar Tejedor.

Precisament avui els sindicats comencen una sèrie d'accions per exigir la recuperació dels drets i les condicions laborals perdudes. Amb aquest objectiu, la Junta de personal docent no universitari de Girona -amb els mateixos sindicats tancats a la Conselleria- ha convocat una concentració a les 6 de la tarda davant la Generalitat. Aquesta és l'hora límit que s'han fixat per la tancada a Barcelona.

Aquest vol ser el punt de partida d'una reivindicació adreçada al Departament que dirigeix Meritxell Ruiz i que inclou la recuperació dels horaris lectius de 18 hores setmanals per als docents de Secundària i 23 per als de Primària; el restabliment de les substitucions de les baixes des del primer dia; i la retirada del nou sistema de nomenaments i de definició de perfils de llocs de treball específics.

Redistribució, no retallades

Hores després de la mesa i de l'inici de la protesta dels sindicats, el Departament d'Ensenyament va difondre un comunicat en el qual remarcava que el curs vinent dotarà de professorat addicional als centres d'alta complexitat. La Conselleria va explicar que la reducció horària del professorat major de 55 anys afectarà la part complementària i no la lectiva, per evitar «la pèrdua d'hores d'atenció a l'alumnat» que comportava. També va negar que Ensenyament redueixi la plantilla el curs 2016-2017 i va dir que l'ampliarà amb 800 llocs de treball a Secundària.

Pel que fa al no pagament de substituts al juliol, Ensenyament va dir que aquests diners «es dedicaran a la cobertura de les substitucions al llarg del curs» vinent i va concretar mesures com substituir el professorat abans que s'iniciïn les classes o millorar la formació del professorat. Així, Ensenyament va afirmar que no retalla sinó que redistribueix les prioritats.