La Policia Municipal va precintar una part del Firal d'Olot per causa de la presència d'un eixam d'abelles a la copa d'un plàtan. La cinta s'aguanta en un rectangle format per 7 arbres i 1 plançó. A les 11.28 hores del matí, un vianant havia avisat de moltes abelles dalt d'un arbre i pel terra. Tot seguit, la policia va actuar. La previsió -segons fonts de la policia- és que l'espai resti tancat fins que l'apicultor que han avisat tregui l'eixam. Per treure'l necessita una escala.

El clos està situat a pocs metres del monument al Mil·lenni. Enmig hi ha un plàtan jove amb la copa plena de fulles. El fullaram amaga una espècie de fruit triangular de color fosc. Es tracta d'un eixam d'abelles de mel.

Fred i pluja

En el moment de ser localitzat -segons va explicar un vianant-, l'eixam tenia més activitat. Això no obstant -ahir- les abelles es premien immòbils les unes a les altres per causa del fred primaveral provocat per una pluja intermitent.

La presència dels insectes era sabuda pels vianants. Una mestra va subjectar un alumne de preprimària que s'introduïa somrient dins del recinte marcat per la policia. «Hi ha abelles!», va cridar la mestra i el va estirar enfora,

Josep Guix (regidor de Medi Ambient pel PSC) -ahir- va reafirmar que la presència d'abelles dins d'Olot és la més gran de la qual té constància. L'eixam localitzat al Firal (el centre urbà d'Olot) se suma als que la Policia ha detectat en els darrers dies. Almenys en van trobar deu en el decurs del passat cap de setmana.

El clima

En van localitzar a l'interior de l'estructura d'un banc del barri del Pla de Dalt (al costat del bicicarril), dins de la carcassa des fanals, en forats a les parets i en les copes dels arbres.

Josep Guix és regidor de Medi Ambient i llicenciat en Enginyeria Agrària. Ahir va atribuir la presència de més abelles dins la ciutat respecte a anys anteriors al clima.

«Ha fet un hivern molt suau -ha recordat- i la primavera ha començat amb pluges abundants». Es tracta d'un fet que -segons ell- ha propiciat la floració. L'abundància de flors tant urbanes com silvestres -segons el seu criteri- és la causa per la qual les abelles han pogut criar més que mai. L'excés de població dels ruscs han propiciat l'aparició de reines noves que han marxat amb un eixam disposades a establir un rusc i continuar l'espècie.

Dins d'Olot hi han trobat flors en abundància. Es tracta d'una de les ciutats amb més ornamentació floral de Catalunya.

Guix ahir va descartar la possibilitat que els pesticides agrícoles empenyin les abelles cap a Olot. «Està molt castigat escampar pesticides en període de floració», va considerar. «Veus els camps grocs de flors de colza -va exemplificar-, doncs no s'hi pot llançar pesticida, perquè està prohibit». A més, va indicar que el sector agrícola està molt conscienciat amb el medi ambient.

Població a la baixa

Està documentat que la població mundial d'abelles baixa -entre d'altres causes- pel canvi climàtic. Els nous ambients provoquen canvis en la demografia i en els hàbits de les espècies polinitzadores: vespes, abelles, papallones i d'altres.