Els bombers, amb balcó grua i vestits d'apicultor, van despenjar l'eixam d'abelles que va mantenir precintada la part alta del Firal d'Olot durant dos dies. Un cop a baix, un apicultor va posar l'eixam dins d'un calaix.

«Setze!» és la xifra que poc després de la despenjada va enumerar Josep Guix (regidor de Medi Ambient pel PSC). Guix va atribuir la presència de l'abella al bon temps de l'hivern i la qualitat ambiental de la ciutat. «Hi ha més abelles, més ocells i més llúdrigues al riu», va enumerar. Sobre una retirada de l'abella del camp a la ciutat, Guix va considerar que l'ambient industrial i totes les seves derivacions no ajuden a mantenir l'abella a l'entorn forestal.

Va fer referència a la vespa asiàtica i va recordar que l'abella té d'altres depredadors naturals, com ara l'ocell denominat abellarol. Va lamentar que, en canvi, no hi hagi tants depredadors per a les espècies invasores, sobretot per a la vespa asiàtica i per al visó americà.

El regidor també va indicar que el bon hivern ha afavorit les abelles, però també ha provocat que alguns insectes maliciosos, com el mosquit tigre, no hagin mort per causa del fred.

Més directe va ser l'apicultor Lluís Freixa. Després de posar l'eixam dins d'una capsa, va respondre que la vespa asiàtica té a veure amb l'augment de la presència urbana de les abelles. «Oh, i tant!», va exclamar. «No veus que se'n menja la meitat hi ha de buscar refugi aquí?», va argumentar.

Freixa en els darrers dies ha recollit eixams al Pla de Dalt, el col·legi Malagrida, la fàbrica Simón i el barri de les Tries, a Olot. També va explicar que n'ha recollit en d'altres localitats de la Garrotxa. «Fins a Navata, he anat», va dir. Freixa va calcular en uns 14 o 15 els eixams que ha recollit en una setmana i mitja a la Garrotxa.