Vilademuls busca una solució contra rellotge per garantir l'aigua

L'Ajuntament reclama celeritat en subvencions per a obres de millora, busca un pou a Vilafreser i projecta un dipòsit

13.05.2016 | 09:58
L´alcalde mostrava la canonada construïda pels regidors el juliol passat.

La xarxa d'aigua desfasada i insuficient de Vilademuls s'ha convertit en el malson del poble, que ara es mou contra rellotge per confirmar unes subvencions imprescindibles per substituir la canonada provisional que els mateixos regidors van contruir al juliol. Per evitar repetir la contrac-tació de camions cisterna de l'estiu passat, l'alcalde, Àlex Terés, remarca la urgència de completar la interconnexió de la xarxa de subministrament del municipi i l'obertura d'un nou pou a Vilafreser.

La setmana passada es va produir una altra de les habituals rebentades de canonades a Vilademuls -amb un terme municipal de 62 quilòmetres-, que va deixar alguns masos sense aigua. I al llarg dels últims mesos, la canonada que l'equip de govern va col·locar amb l'ajuda de voluntaris també ha patit fugues perquè circula a la vista i no té el diàmetre adequat, perquè l'Ajuntament va comprar un tub per sortir del pas.

Ahir, Àlex Terés va aprofitar una reunió d'ajuntaments amb responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per demanar celeritat en l'assignació de subvencions promeses que no arriben. De moment, almenys per connectar els dipòsits de Galliners i Vilamarí amb una canonada soterrada i de prou capacitat, no com la improvisada pel Consistori.

Cost superior a 300.000 €

Des de principis d'any, l'Ajuntament té el compromís dels departaments de Territori i Sostenibilitat i de Governació d'aportar prop de 75.000 € per cobrir aquesta obra; però, per ara, només el primer ha concedit un ajut de 35.000 euros. Pel que fa a Governació, l'alcalde va informar que la Conselleria li ha assegurat que la setmana vinent publicarà la subvenció.

Això resoldria una part dels problemes immediats del municipi, que també inclouen la subs-titució d'un pou a Vilafreser tancat fa més d'un any per contaminació de mercuri. En aquest cas, l'Ajuntament està buscant un pou alternatiu a la mateixa zona, al costat del qual vol muntar un dipòsit de polièster per clorar l'aigua que s'extregui i abocar-la a la xarxa.

«El problema de Vilademuls -va explicar l'alcalde- és que la xarxa està feta dels anys 80, amb materials de l'època, i que els canvis de pressió provoquen moltes rebentades». La reforma pendent és de tal magnitud que Terés calcula que «deixar la xarxa de subministrament en condicions per abastir tots els veïns té un cost global que superaria els 300.000 €». Per aquest motiu, el Consistori ha demanat ajuda a la Diputació, a les conselleries pertinents i a l'ACA. Així ho va remarcar l'alcalde, que entén «la indignació dels veïns» i està preocupat perquè a l'estiu calgui tornar a recórrer a tancs d'aigua. «A Vilademuls, no volem pavellons ni res d'això, volem poder abastir d'aigua», va resumir Àlex Terés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema