Forats a les parets, sostres plens d'humitat, fils elèctrics obsolets i sanitaris plens de verdet estan dins d'un pis de 70 metres quadrats de 3 habitacions, una cuina i un petit menjador, al carrer del Carme d'Olot. En ell hi viu Nyuma Tunkara, d'origen gambià, amb el seu marit, que no està bé de salut, i 7 fills. El petit té 3 anys i el gran, 19.

El pis -segons la PAH- representa un perill físic per als seus habitants. Quan plou, surten guspires de la instal·lació elèctrica i el sostre amenaça d'esfondrar-se en diversos llocs. A la cuina, una estufa de llenya els ha fet suportable l'hivern.

Ahir, a les 10 del matí, va tenir lloc un acte de protesta per reclamar un habitatge digne per a la família de Nyuma Kundara. La concentració va tenir lloc a la plaça del Carme. S'hi van concentrar unes 50 persones per donar suport a les reclamacions de Nyuma Kundara.

Ella, entre llàgrimes, va explicar: «Fa cinc anys que em vaig apuntar a un pis de lloguer social i fins ara m'han donat llargues». Va explicar que «fa 25 anys que visc a Olot i 15 al pis; fins ara es podia suportar, però ara la situació és insostenible». Va explicar que el propietari té constància de la situació, però argumenta que no pot assumir una reparació important de l'habitatge.

«Treballo a la neteja i guanyo 800 euros», va apuntar. Va precisar que paga 250 euros de lloguer. Fa un temps va deixar d'anar al banc d'aliments. «Els vaig dir -va exposar, amb els ulls molt oberts- que havia trobat treball i que ja no necessitava aliments». I va precisar: «El que necessito ara és un pis».

Josep Casado (un membre de la PAH) va explicar que, fa uns 3 mesos, l'Oficina d'Habitatge es va comprometre a proporcionar un pis social a la família, però el pis no els arriba.

Segons ell, l'argument de l'Oficina és que no tenen un pis en disposició. Al seu costat, Jordi Gasulla (PAH) va exposar: «Sabem que l'Ajuntament ha comprat 28 pisos del barri de Sant Miquel a bancs i cal que en proporcionin un a aquesta família». De moment, segons ell, l'Ajuntament prepara les bases per poder optar a un pis.

28 habitatges socials

Josep Berga (regidor d'Habitatge per CiU) va explicar que la família de Nyuma Kundara des de fa unes tres setmanes està inscrita en el registre d'espera per a l'accés a un pis social que té l'Ajuntament.

«És una de les famílies que suposo -va explicar-, quan hi hagi un habitatge disponible, hauríem de mirar de veure de si compleix els requisits per entrar-hi».

Va seguir: «Nosaltres hem de mirar el conjunt i és a partir dels informes socials que prioritzem els que ho necessiten més». Va precisar que la valoració es fa sempre en base als menors que hi ha a la casa.

Pel que fa a l'estat actual de l'habitatge, el regidor va considerar: «No deixen de ser deficiències que són obligació del propietari». I va assenyalar: «L'obligació del propietari és la de llogar l'habitatge en condicions, encara que no li surti rendible».

Sobre el paper de l'Oficina d'Habitatge, va considerar:?«Tenim l'obligació d'atendre les situacions que ens arriben». «Avui mateix, hem ensenyat un habitatge a una família». Va seguir: «Si els va bé i és el lloc adequat i compleixen, ja el tindran»

Respecte als 28 habitatges que va obtenir l'Ajuntament d'Olot a través del dret de tanteig dels municipis envers els pisos provinents d'execucions hipotecàries o dacions en pagament, Josep Berga va explicar que, abans de posar-los a l'abast de les persones, cal condicionar-los pel fet que han estat molt de temps tancats.

«Ara -va apuntar-, treurem les bases». I va concretar: «Les bases són perquè tothom que necessiti un habitatge hi accedeixi en igualtat de condicions i oportunitats». Berga va indicar: «Treurem les bases i tota la gent que les compleixi tindrà la seva opció. Si tenim 50 sol·licituds i tenim 28 pisos, es farà a través d'un sorteig».

També va explicar que «una cosa que mirem és de guardar uns determinats habitatges amb tipologies diferents». Va exemplificar:?«Tu pots dedicar dos habitatges a famílies molt joves o, si són els baixos, pots decidir que l'habitatge està reservat per a persones amb mobilitat reduïda».

Va subratllar:«Això és el que han de recollir les bases i després, en igualtat de condicions, tothom hi ha de poder accedir».

Durant el 2015, l'Ajuntament d'Olot va aconseguir adjudicar 17 habitatges a famílies amb dificultats per accedir a un sostre estable. Ara, cada família beneficiada paga un lloguer proporcional a la seva situació econòmica. Està comptat en un 10% dels ingressos.

La previsió és que al 2016 el nombre de famílies que passaran a disposar d'un habitatge social siguin moltes més.