Doble escala avui a l'Alt i el Baix Empordà: mentre que a la Badia de Roses fondejarà el Seadream I -bessó del que el passat vuit de maig ja va fer una visita-, al port de Palamós hi serà des de dos quarts de nou del matí el creuer Berlín.

I és que si alguna cosa pot arrodonir el cap de setmana del festival "Palamós terra de mar" és la presència avui d'un vaixell de passatgers que donarà encara més ambient al port, doncs, a més, s'ha previst que amarri al cèntric moll de ponent en comptes del comercial, que és el més habitual i on obligatòriament han d'anar els creuers de grans eslores. La coincidència beneficiarà ambdues parts: els visitants per terra veuran un port totalment ambientat i els creueristes tindran la sort de coincidir amb un dels esdeveniments populars més bonics de la Costa Brava.

I d'on surt, aquest vaixell? Segur que molta gent deu recordar encara una ensucrada sèrie que TVE emetia als anys 70 i 80: Vacaciones en el mar-poc encertada traducció al castellà de l'original anglès The love boat, és a dir, "el vaixell de l'amor"-, una producció de la cadena ABC que des de 1977 i fins al 1986 explicava les històries, generalment en un to molt naïf, del capità Merril Stubing, la seva tripulació i els passatgers a bord d'un vaixell de creuer.

La sèrie va tenir tant d'èxit a tot el món que fins i tot es van fer versions a altres països, com és el cas d'Alemanya.

La cadena ZDF va acceptar el projecte Das Traumschiff (el vaixell dels somnis) al 1981, una sèrie molt similar a la producció d'ABC, però en aquest cas amb protagonistes, ambientació i llengua alemanya. La sèrie va tenir com a escenari principal al llarg de 33 capítols (entre 1986 i 1999) el creuer Berlín, el mateix que avui fa escala a Palamós, en un creuer xàrter, llogat sencer a una corporació privada per al viatge de 400 persones.

Entre els trets més destacables del vaixell, a banda de la seva curiosa història televisiva, cal dir que va ser construït el 1980 amb 120 metres d'eslora. Aquestes mides van fer curt de seguida i sis anys més tard el seu propietari el va sotmetre a una operació d'allargament a unes drassanes, tallant-lo per la meitat i afegint-hi un cos central de 20 metres més, el que permetria portar més viatgers i poder oferir més serveis tot i les seves discretes mides en comparació amb els bucs que darrerament estan envaint el mercat. Unes mides que, per una altra banda, li permeten entrar en ports on altres no poden o amarrar en molls més petits i cèntrics, com està previst avui. Té una piscina exterior i una d'interior, al costat d'una zona de gimnàs i spa, zona per a massatges i una sala de relaxació. D'una altra banda, té tres zones socials: una sala de concerts, on també es fan conferències i xerrades sobre els indrets que es visiten -impartides per convidats especialitzats en aspectes socioculturals dels països on es fa escala-, i també hi ha una mena de pub nocturn.

Cal destacar també una tranquil·la i elegant biblioteca amb més de 4.000 volums i una col·lecció de CD i DVD en préstec per als passatgers. Com a territori nàutic alemany també hi destaca un biergarten (jardí de la cervesa) al pont més alt i a l'aire lliure. Pel que fa a l'aspecte gastronòmic, un sol restaurant permet que tothom dini alhora, tenint com a alternativa informal una terrassa oberta a tocar de la piscina exterior. Finalment, els 174 cambrots estan dividits en quatre categories: suite, júnior suite, estàndard exterior i estàndard sense vistes.

Al port de Roses, i en altres zones de la badia, molts tindran una sensació de deja vú de fa uns dies, doncs el creuer que avui fa escala és idèntic al que va fondejar el passat vuit de maig: el Seadream II, del que ja vam parlar en aquestes pàgines. Avui és el torn del Seadream I, el megaiot de la naviliera Seadream Yacht Cruises que quedarà fondejat des de primera hora del matí. En aquest cas, al creuer només hi viatgen 77 persones, que podran optar per baixar a terra en les llanxes auxiliars per fer un tomb per Roses o bé les tres opcions possibles d'excursions per terra: fruir del darrer dia de Temps de Flors a Girona combinant-lo amb altres viles de l'Empordà, el vessant cultural del Teatre-Museu Dalí o també apropar-se fins a Cadaqués per carretera o per mar.

Una Mediterrània que, si està en calma, avui també servirà com a pati de jocs per als viatgers, doncs a popa es pot desplegar una zona de lleure des d'on sortir a fer rem, windsurf o d'altres esports nàutics en un indret que Seadream considera espectacular i únic, doncs defineix les platges rosinques com les úniques que miren a l'oest i des d'on es pot fruir d'espectaculars postes de sol.

La temporada de creuers a la Costa Brava continuarà el proper dia 17 a Palamós, amb la visita del Nautica, gran creuer de la companyia Oceania Cruises, que confirma el seu interès per aquest port i també corrobora que enguany els creuers que passen pels dos ports de Girona son d'alta qualitat: menys passatgers però amb un poder adquisitiu molt més important.