La Policia Nacional ha registrat un desens del nombre de clients de prostitució que viatgen des de França per anar a bordells de l'Alt Empordà. El nou cap de la policia estatal a Girona, el comissari Francisco Pamplona, ha explicat que el descens s'ha notat des de la recuperació dels controls a la frontera arran dels atemptats terroristes de París. "Des del novembre passat, entra molta menys gent, hem detectat menys clients potencials dels macroprostíbuls de l'Empordà i, fins i tot, ha baixat el flux de joves que venien els dijous, divendres i dissabte a la nit", ha explicat Pamplona. La lluita contra el tràfic d'éssers humans, ja sigui per a explotació sexual o laboral, és una de les prioritats que el comissari posa sobre la taula. Una de les dificultats per detectar-ho, assenyala Pamplona, és que les dones obligades a prostituir-se difícilment ho fan als clubs controlats.

El nou cap de la Policia Nacional a Girona ha assegurat que darrere de la prostitució hi ha casos de "necessitat extrema" que xarxes de delinqüents aprofiten per treure'n un benefici econòmic. Per això, recorda que una de les prioritats de la policia a l'Alt Empordà és combatre tant el tràfic d'éssers humans com l'explotació sexual. Això implica estar alerta per detectar l'entrada clandestina de dones que vénen a Catalunya a exercir la prostitució i, sobretot, les que ho fan coaccionades per proxenetes.

Segons Pamplona, és "complicat detectar" la prostitució forçosa perquè generalment les dones que exerceixen als prostíbuls de l'Alt Empordà no ho fan per obligació. "És difícil trobar-ho en establiments oberts al públic, trobem aquests casos més en rotondes, carreteres secundàries o prostíbuls camuflats", ha explicat el comissari.

El cap de la policia estatal detalla que aquesta problemàtica està molt focalitzada a l'Alt Empordà, també per la proximitat amb França, on l'activitat dels bordells és il·legal. A més, el país veí aposta també per multar els clients de prostitutes amb sancions que van des dels 1.500 fins als 3.700 euros. Aquesta decisió recent ja ha posat en alerta els alcaldes de l'Alt Empordà, que temen que provoqui un augment de la prostitució a la comarca. "A les comissaries amb més efectius es pot trampejar millor però a les més petites és complicat tenir-hi plantilles curtes", detalla Pamplona que conclou que a la demarcació caldria "més estabilitat".