La poca efectivitat de les vacunes del 1994 al 96 és la causa del brot de galteres

17.05.2016 | 00:00

El Departament de Salut considera que l'origen del brot de galteres que es va produir aquest gener a la regió sanitària de Girona es va deure a la poca efectivitat de les vacunes que es van administrar entre el 1994 i el 96. Segons informava ahir TV3, entre aquests anys es va adminsitrar una partida de vacunes que intentava minimitzar els efectes secundaris, com la febre i un cert malestar, i que va acabar sent retirada quan es va comprovar que era menys efectiva. Les dosis defectuoses estaven incloses en la vacuna de la triple vírica, però l'efectivitat per a la rubèola i el xarampió sí que és correcta.
La parotiditis, més coneguda com a galteres, provoca una inflamació molt característica de glàndules situades a cada galta. La malaltia sol ser benigna i no acostuma a causar problemes greus. El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des dels 3 dies abans que la malaltia es manifesti fins a 4 dies després d'aparèixer l'inflor de les galtes, encara que pot allargar-se fins a 9 dies. Des que una persona s'ha infectat fins que apareixen els primers símptomes de parotiditis poden passar entre 14 dies i 25 dies.S'inicia amb un període amb símptomes inespecífics (mal de cap, pèrdua de gana, dolor abdominal, dolor muscular) seguit de l'aparició d'una inflor de les glàndules paròtides, acompanyada de febre. La febre desapareix als 3-4 dies mentre que la inflor de les galtes dura entre 7 i 10 dies. La malaltia es pot transmetre per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola dels infectats.
Salut recomana que qui hagi estat en contacte amb algun malalt consulti el metge si s'ha de revacunar, sobretot si no està vacunt, si només té una dosi o si alguna d'aquestes va ser posada entre el 1994 i el 1996.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema