La Federació d'Entitats Taurines de Catalunya (FETC) ha avisat d'actuar judicialment contra l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i tot el consistori. La informació la recull VadeBraus.com (la pàgina web sobre toros en català). Indica que van enviar un burofax amb una carta a l'alcalde. Des de l'Ajuntament han informat que no han rebut el burofax.

A l'escrit , Francisco March (president de la Federació) argumenta que el Congrés Espanyol el 12 de novembre del 2013 va declarar la tauromàquia patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols. Explica que la llei té l'origen en una Iniciativa Legislativa Popular, duta a terme per la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya. Per aconseguir la llei, van presentar 600.000 firmes al Congrés de Diputats, de les quals 160.000 eren de signants catalans.

L'escrit també apunta que la Constitució Espanyola assegura que els poders públics garantiran i promouran la conservació del patrimoni artístic i cultural. Recorden que la Constitució puntualitza: «Qualsevol que sigui el règim jurídic i titularitat». Assenyalen: «La llei penal sancionarà els atemptats contra aquest patrimoni».

Explica: «La llei del 34 de l'1 d'octubre del 2010 de Regulació de les Festes Tradicionals amb Bous, aprovada pel Parlament de Catalunya, recull el municipi d'Olot com una localitat protegida per la seva tradició taurina.

A partir dels arguments legals, el president de les federacions taurines considera evident «el caràcter il·legal i anticostitucional de la consulta popular que vol fer l'Ajuntament d'Olot. Explica: «A través de la participació ciutadana es vol encobrir un procés que constitueix un reférendum, amb la prohibició del tradicional correbou».

Recorda que l'Ajuntament ja va atemptar contra la tauromàquia, quan va prohibir la realització de les festes taurines (curses, vedellades, i festivals...) que es feien per les Festes de la Mare de Déu del Tura, a la Plaça de Braus (inaugurada el 1859).

Considera: «Ara, amb la bandera de les noves maneres, l'Ajuntament vol -altra vegada- atemptar les seves pròpies tradicions i prohibir el correbou». Indica: «El correbou té quasi 400 anys, perquè està datat el 1636».

La consulta del Correbou està programada de l'1 al 7 de juny per via telemàtica.