Jaume Torramadé, absolt dels càrrecs d'abusos sexuals

La sentència del Jutjat Penal número 5 de Girona considera que no hi ha fonament que justifiqui una condemna per al polític, que va ser denunciat per l'exassessora d'Unió, Minerva Amador

18.05.2016 | 17:33
Jaume Torramadé, absolt dels càrrecs d'abusos sexuals
Jaume Torramadé, absolt dels càrrecs d'abusos sexuals

L'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé (Unió) ha resultat absolt d'abusos sexuals. La sentència del Jutjat Penal número 5 de Girona considera que no hi ha fonament que justifiqui una condemna per al polític, que va ser denunciat per l'exassessora d'Unió, Minerva Amador. Segons aquesta, Torramadé li hauria fet un seguit de tocaments al pit i els genitals durant el sopar d'inici de campanya electoral de 8 de novembre de 2012.

El fiscal sol·licitava que fos condemnat a pagar una multa de 3.600 euros i una indemnització de 1.000 euros, petició amb què l'acusació particular no hi estava d'acord, doncs demanava dos anys de presó pels abusos i 20.000 euros d'indemnització per danys morals. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

La jutgessa, Pilar Abella, destaca que cap dels fets denunciants per l'exassessora han pogut ser demostrats. Sosté que Torramadé estava "eufòric" per l'inici de campanya i que només va mantenir "contactes físics fora de les zones citades", tampoc es creu que el polític reconegués al cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, que havia abusat de l'exassessora. La sentència esmenta també que Amador, tot i haver trucat a l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte de Girona per ser atesa uns dies després dels fets, no es va presentar a la cita.

El testimoni de l'exassessora no és creïble perqué "davant fets tan greus ocorreguts el 8 de novembre de 2012 no presenta denúncia amb caràcter immediat" i no ho fa fins vuit dies després que Torramadé la denunciés per intentar extorquir-lo. La sentència destaca que no es pot assegurar que "el relat sigui ferma, reiterat i constant" per les diferències que presenten les seves declaracions a instrucció i al judici. A més no resulten verosímils els abusos "perqué tots els testimonis directes que estaven en el lloc dels fets no van veure cap fet il·lícit" i si es van produir tocaments al pit és "de pura lògica" que haguessin vist alguna cosa.

La sentència considera que el testimonin del cap de protocol de la Diputació no va aportar res al cas perquè "ni el testimoni sap explicar ni recorda els indicis, exposant els seus dubtes sobre la interpretació dels fets". Per tant, considera improcedent obrir diligències a Amargant per fals testimoni, com va sol·licitar l'acusació particular. El fet que publiqués un article explicant el que suposadament li havia comentat Torramadé "pot ser cert des de la perspectiva de la teoria del periodisme, però això no significa que tenga la mateixa validesa en el procés judicial".

Respecte els suposats danys morals, la sentència recull com els forenses van assegurar que no quedava acreditat que hagués patit un "episodi biogràfic estressant" arrel del sopar sinó que va tenir un canvi "vital significatiu, que va donar lloc a situacions desagradables persistents" a l'exassessora per la trascendència mediàtica.

Encara hi ha pendent celebrar el judici contra l'exassessora, a qui Torramadé va denunciar per extorsió perqué li hauria reclamat 50.000 a canvi de no denunciar-lo per abusos sexuals. L'expresident de la Diputació ja va fer esment a aquest assumpte durant el judici que l'ha declarat absolt indicant que no tenia intenció de cedir al xantatge sobre uns fets que no van passar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema