Un estudi preveu un estalvi de 20 milions l'any si s'elimina la Diputació de Girona

La mateixa anàlisi destaca que la corporació gironina és la cinquena més eficient de l'Estat i la primera de Catalunya

19.05.2016 | 10:24
Una foto del ple ordinari del mes de maig de la Diputació de Girona, que s´ha celebrat aquesta setmana.

ADMINISTRACIONS La fundació ¿Hay Derecho? ha coordinat un estudi, anomenat «Cost i utilitat de les diputacions provincials», per presentar algunes dades de les 38 corporacions de l'Estat amb l'objectiu de «contribuir a un debat racional sobre si és convenient mantenir aquest tipus d'administracions amb la seva estructura i el seu funcionament actual o si seria més raonable reformar-les o suprimir-les».

Eliminar la Diputació de Girona suposaria un estalvi anual de 20 milions d'euros. Aquest és un dels càlculs de l'estudi «Cost i utilitat de les diputacions provincials» que ha coordinat la fundació ¿Hay Derecho?, una entitat formada per juristes. L'objectiu d'aquesta anàlisi és presentar algunes dades de les 38 corporacions de l'Estat per, segons la fundació, «contribuir a un debat racional sobre si és convenient mantenir aquestes administracions amb la seva estructura i el seu funcionament actual» o bé «si seria més raonable reformar o suprimir les diputacions». D'aquesta manera, la previsió de l'estudi és que eliminar les 38 corporacions tindria a curt termini un estalvi de 588 milions d'euros (agafant de referència els pressupostos de l'any 2015).

Segons l'anàlisi, aquest estalvi de prop de 600 milions s'obtindria suprimint les 38 diputacions de l'Estat sense deixar de prestar els serveis als municipis que tenen menys de 20.000 habitants. Això seria possible perquè, amb l'eliminació de les corporacions, també se suprimirien les despeses dels seus òrgans de govern i les transferències, a altres ens o administracions, de fons sense una finalitat concreta.

Així mateix, l'estudi calcula que a mitjà termini l'estalvi seria «significativament major» si s'integressin els serveis que presten les diputacions amb els serveis de les delegacions provincials de les comunitats autònomes, per així eliminar duplicitats amb una millor coordinació. L'anàlisi també preveu que la supressió de les corporacions suposaria la racionalització de polítiques, l'eliminació dels ens dependents i organismes autònoms, a part de suprimir «el sobrecost en la gestió de les diputacions ocasionat pel clientelisme i la corrupció».

D'aquesta manera, l'estudi conclou que eliminar les 38 corporacions de l'Estat tindria un estalvi anual de 1.230 milions d'euros a mitjà termini (segons els pressupostos del 2015). En el cas de la Diputació de Girona, la seva supressió suposaria a mitjà termini un estalvi anual de 19,94 milions. La mateixa anàlisi calcula l'eficiència de la corporació gironina sumant el cost del personal de la Diputació, les despeses corrents i les transferències, sense incorporar les ajudes directes a la població. Segons l'estudi, el cost per habitant de la Diputació de Girona és de 95,4 euros anuals. Per tant, agafant de referència aquesta despesa en proporció a la població, l'anàlisi destaca que la corporació gironina és la cinquena més eficient de l'Estat i la primera de Catalunya.

A poca distància

Així mateix, l'estudi subratlla que la Diputació de Girona se situa a poca distància de les tres corporacions que lideren el rànquing de l'eficiència. En concret, Girona es troba a només nou euros de la mitjana de la despesa per habitant de les tres diputacions més eficients de l'Estat, que és de 86,4 euros.

Pel que fa al personal de les corporacions, l'anàlisi considera que l'eliminació de les diputacions no hauria de suposar la desaparició dels seus funcionaris. De fet, l'estudi valora que els empleats de les corporacions haurien de seguir, excepte que hi hagués una modificació de la normativa vigent. També afegeix que la supressió de les diputacions ha de tenir en compte altres ens intermedis, com consells comarcals i mancomunitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema