Salt se suma a la lluita biològica contra les plagues alliberant 3.000 marietes

L'Ajuntament també instal·larà refugis per a insectes arreu del municipi per revertir l'ús de fitosanitaris

19.05.2016 | 16:50

Salt (Gironès) s'ha sumat a la lluita biològica contra les plagues alliberant unes 3.000 larves de marietes per combatre els pugons. S'han instal·lat diverses càpsules –on les larves estan barrejades amb substrat- al llarg del passeig Folch i Torres. La intenció, com concreta la regidora d'Entorn Natural i Medi Ambient, Marta Guillaumes, és que les marietes actuïn com a depredadors naturals del pugó i, d'aquesta manera, es pugui anar revertint l'ús de fitosanitaris a l'hora de combatre les plagues. La mesura s'anirà estenent en altres espais del municipi i, en paral·lel, aquest 2016 l'Ajuntament també instal·larà refugis per a insectes arreu de Salt amb el mateix objectiu. Impulsant la lluita biològica, el municipi se suma al llistat d'altres pobles i ciutats gironines que ja porten temps aplicant-la (com ara Girona, Vilablareix, Banyoles, Roses i Castelló d'Empúries).

Amb l'arribada del bon temps, el pugó ha tornat a aparèixer als arbres del passeig Folch i Torres de Salt. Sobretot, la plaga n'ataca els brots i les branques més tendres. Aquest any, però, en comptes d'aplicar fitosanitaris per matar-la, l'Ajuntament ha introduït la lluita biològica al municipi.

Aquest matí, els operaris han penjat onze càpsules a diferents capçades. Dins de cadascuna hi ha unes 250 larves de marieta, barrejades amb substrat. Un cop creixin, els insectes actuaran com a depredador natural del pugó, i ajudaran a mantenir a ratlla la plaga. Qui ha proveït les larves és l'empresa gironina Agrosalvi, que al seu torn les ha comprades a una altra de valenciana (Bichelus).

"Els fitosanitaris maten les plagues, però al seu torn, cada cop que es polvoritzen també destrueixen altres insectes de l'entorn, que poden ser auxiliars per combatre-les", explica la regidora d'Entorn Natural del municipi. "Allò que estem fent, en definitiva, és tornar a recuperar la normalitat d'un ecosistema que l'activitat humana ha pertorbat", concreta Guillaumes.

De moment, s'ha començat amb el passeig Folch i Torres, però l'Ajuntament anirà estenent la lluita biològica a altres espais del municipi. No només alliberant-hi més larves de marietes, sinó també instal·lant diferents refugis –coneguts com a hotels- per a insectes.

Revertir els plaguicides

L'objectiu, en definitiva, és poder anar revertint l'ús de fitosanitaris i plaguicides. Aquest any, el consistori destinarà 13.000 euros a impulsar la lluita biològica contra les plagues (dins aquest pressupost, no s'hi inclouen els hotels per a insectes).

"Progressivament volem combatre les plagues amb productes que siguin innocus per a la salut i el medi ambient", ha precisat la regidora. Per això, en paral·lel a la lluita biològica, l'Ajuntament també utilitzarà productes químics biodegradables als llocs on hagi de fer polvoritzacions. Al llarg d'aquest 2016, hi destinarà 3.000 euros. "Per exemple, un dels herbicides que s'havia utilitzat i que ara ja no es farà servir és el Glifosat", ha concretat Marta Guillaumes.

Amb l'alliberament de larves de marieta, l'Ajuntament de Salt se suma a la llista de municipis gironins que incorporen la lluita biològica contra les plagues. A la demarcació ja ho estan fent, per exemple, Girona, Castelló d'Empúries, Roses, Banyoles o Vilablareix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Concert de Manuel Carrasco, conferències, exposicions i tallers gastronòmics

Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

S'enfronten a sancions de fins a 120 euros si no fan bé la recollida i l´Ajuntament té detectades...

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema