Un 32% de les queixes al síndic a Olot són per temes de caire social

La Sindicatura avaluarà en el proper exercici el compliment de la llei de la Informació i la Transparència de les Administracions Públiques

20.05.2016 | 06:30
Ribó, Corominas i Berga.

Rafel Ribó (el síndic de greuges de Catalunya) va presentar l'informe de les actuacions que la sindicatura va dur a Olot el 2015. Va haver-hi 15 queixes i 35 consultes. La major part de les reclamacions i consultes van ser de temàtiques socials, amb un percentatge del 32% (6 queixes i 10 consultes). Es tracta de queixes -per exemple- sobre el dret a ajuts de menjador escolar i d'altres necessitats bàsiques dels infants. Van seguir les qüestions relacionades amb el consum, amb un 28% (4 queixes i 2 consultes); l'Administració Pública, amb un 22% (4 queixes i 7 consultes); les polítiques territorials, amb un 10% (1 queixa i 4 consultes); la seguretat ciutadana, amb un 4%, amb 2 consultes, i a altres amb 2 consultes.
Ribó va informar d'una baixada del 16,74% de les queixes respecte al 2014 i d'un lleuger increment de millora en els terminis de resposta. La tendència al més bo -segons l'informe- deriva de la cada vegada més gran presència de les tecnologies de la informació i de la comunicació a l'Administració i a la societat en general.
Rafel Ribó va avisar que per encàrrec del Parlament, la Sindicatura avaluarà com les entitats públiques compleixen la Llei de la Informació i la Transparència. «Tota informació pública- va dir- ha d'estar oberta a tothom». Va assenyalar: «A partir de l'1 de gener del 2016, totes les administracions han d'exposar les dades al seu portal». Va valorar que un 95% dels ciutadans -ara- desconeixen que tenen dret a la informació i la transparència.
Ribó va exposar el perill de la possibilitat que la necessitat d'una recuperació econòmica torni a activar especulació. «Més encoberta», va puntualitzar. També va indicar del perill que la confluència entre la llibertat i la seguretat sigui causa d'una retallada dels drets fonamentals, amb l'argument de la seguretat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema