Gairebé 180 nadons prematurs han rebut llet del Banc de Llet Materna de Girona en els darrers cinc anys. El servei que coordina el Banc de Sang de l'hospital Josep Trueta ha atès 177 criatures des del 2011 i ha rebut la donació de 231 gironines per alimentar els nadons que no poden ser alletats per la mare. Des de la seva creació, ara fa cinc anys, el Banc de Llet ha recol·lectat 356 litres de llet a la demarcació i ha experimentat un creixement constant, tant en donants com en nadons receptors. En el conjunt de Catalunya, durant aquest lustre 2.159 mares han fet una aportació al Banc de Llet, que les ha distribuït 1.583 infants d'una quinzena d'hospitals.

Els principals beneficiaris de la llet del Banc són els grans prematurs, és a dir, infants nascuts abans de la 32a setmana de gestació o amb un pes inferior als 1.500 grams. A Girona cada any en neixen entre 60 i 70 i solen estar ingressats entre dos i tres mesos al Trueta. La llet del Banc se'ls administra durant el primer mes.

L'any passat, dels 388 nadons que van ingressar a la Unitat de Neonatologia del Trueta, 61 havien nascut abans de la 32a setmana. Segons les dades del Banc de Llet, 58 d'aquestes criatures van rebre una donació de les 57 dones que en van cedir. Durant el primer trimestre d'aquest any, ja hi ha 30 mares donants que han pogut alimentar dotze bebès.

Els avantatges de la llet materna per als nadons estan demostrats científicament tant des del punt de vista nutricional, com des del digestiu i immunològic. «La llet materna és el millor aliment per a un nadó, sobretot de baix pes: és innòcua, té proteïnes, greixos i anticossos», explica el doctor Joan Profitós, director del Banc de Sang de Girona.

A diferència de la sang, la llet es pot congelar i, preservada a -80º, les reserves es mantenen diversos anys sense perdre les propietats.