A Helen Tranter se li va il·luminar la cara quan va veure una jove hostessa vestida amb un uniforme vermell que s'acostava i li oferia una copa de cava. No n'hi havia per a menys. Quantes vegades ha passat que una aerolínia de baix cost regali menjar i beguda als passatgers mentre superen el tràngol d'esperar les seves maletes a la cinta transportadora? Els consumidors de vols barats estan acostumats a un altre tipus de tracte. Però ahir va passar. I tant Mrs. Tranter, com la seva família, com els 500 passatgers de la companyia Jet2 que ahir van aterrar a Vilobí d'Onyar van ser els inesperats protagonistes d'una festa sorpresa.

L'aerolínia anglesa va voler celebrar la seva arribada a l'aeroport de Girona-Costa Brava oferint una rebuda especial als seus usuaris. Tan bon punt van baixar dels avions que els havien portat des de Newcastle (que va arribar 15 minuts abans) i Glasgow, els fatigats turistes es van trobar amb unes taules plenes de pastes, refrescos, cava i un pastís coronat per un avió fet de pasta de sucre amb el logotip de la companyia.

Desconcertats per la paradeta, al principi els viatgers no gosaven acostar-se a la taula i miraven la manduca de reüll fent veure que esperaven les maletes, tot i que la cinta encara no es movia. Però quan el personal de l'aerolínia va començar a passejar-se entre els seus clients amb un somriure a la cara i una copa de cava a la mà, els passatgers es van començar a deixar anar i de mica en mica la sala de sortida d'equipatges es va acabar convertint en una festa.

«Això està molt bé. Hauria de ser així cada dia» va reflexionar anar Paul Kelley ente xarrup i xarrup. Uns metres avall, un veterà pare de família de Newcastle encara se'n feia creus: «La veritat és que no ens ho esperàvem gens ni mica, i això que hem volat molts cops amb aquesta companyia».

Les maletes encara no sortien i a la sala se succeïen mirades cómplices entre passatgers. Hi havia curiositat per pastís híperensucrat encara per estrenar, i autèntica falera per les pilotes inflables que el personal de Jet2 anava proveïnt. Algú encara no s'ho creia del tot i s'acostava a la taula com qui no hagués menjat en un mes. A un només li va faltar fregar-se els ulls i pessigar-se per comprovar que no estava somniant: «Que podria agafar una pasteta i una d'aquestes pilotes, siusplau?», li va preguntar al cambrer amb llegendària educació britànica.

«Ha nascut un nou nen»

La cinta es va començar a moure i les maletes van començar a sortir. A contracor (segurament per primera vegada a la història), els turistes van començar a abandonar la sala d'equipatges, escurant el cava de les seves copes. Llavors va venir el torn de fer-se la foto de família: del no res va aparèixer el director de l'aeroport, Lluís Sala amb els responsables de Jet2 a la península Ibèrica. Es van retratar tallant el cel ensucrat del pastís; no van gosar fer-ho amb les ales de l'avió, no fos cas que portés mal auguri. Sala, cofoi, declarava posteriorment: «Ha nascut un nou nen a l'aeroport».

El «nen» serà el germà petit de Ryanair a Girona. A partir d'ara potser no hi haurà més cava, però sí set rutes obertes amb el Regne Unit i una previsió de 83.000 passatgers. 83.000 Helen Tranters que aterren a la Costa Brava buscant quelcom més que el sol i platja. O això ven la companyia, a jutjar per la dada que va donar del seu primer vol: 26 bicicletes a la bodega de l'avió de Newcastle.