El Servei Català de la Salut vol "accelerar" el procés d'absorció als centres públics de l'activitat que actualment està derivada a la Clínica Girona i la Clínica de Ponent, dos centres amb afany de lucre. En una entrevista, el director del CatSalut, David Elvira, va explicar que aquesta absorció no podrà ser total a curt termini, perquè els centres públics d'aquests territoris no estan en condicions d'assumir-ho, però que la voluntat és consolidar la tendència dels últims anys de baixar l'activitat que es deriva a aquests dos centres privats.

El 2015 es va rebaixar entre un 3% i un 6%. "Tenim compromisos contractuals que es podrien allargar fins al 2022, però la nostra idea és poder accelerar aquesta absorció a mitjà termini", va assegurar Elvira. El director del CatSalut va explicar que la disponibilitat pública de recursos no fa possible que "a curt termini" els centres públics puguin absorbir al 100% l'activitat que ara es deriva a la Clínica Girona i a la Clínica de Ponent. Elvira va dir que hi ha una planificació per optimitzar la capacitat productiva de l'hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) que gestiona l'hospital de Salt, o els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida.

Reducció de l'activitat

L'objectiu, segons Elvira, és "consolidar la tendència" dels últims anys d'anar "baixant l'activitat" de suport que estan donant les dues clíniques. "És una tendència que estem en disposició d'accelerar perquè estem incrementant l'esforç inversor, per exemple, perquè augmenti la capacitat productiva dels quiròfans del Trueta". Això, "permetria absorbir l'activitat que ara fa Clínica Girona".

Elvira va recordar que Salut ha pres aquesta decisió seguint un criteri estricte de priorització que "ve marcada per la pròpia llei", de manera que la prioritat han de ser els centres públics i privats sense afany de lucre. En casos excepcionals, l'ús d'aquests centres es farà "com un tipus de suport en cas que no hi hagi alternativa pública o sense ànim de lucre". "Fem un criteri de priorització, no d'exclusió", va explicar.

La Clínica Girona i la Clínica de Ponent no són les úniques que aplicaràn aquest nou mètode. El Departament de Salut ja va informar la setmana passada sobre com l'activitat que actualment està derivada a la Clínica del Vallès es traslladarà al Parc Taulí de Sabadell i al Consorci Sanitari de Terrassa des de mitjans d'agost. Elvira va destacar que l'impacte en termes econòmics per a les finances públiques d'aquesta decisió és "neutre", perquè "els recursos passaran a aquests dos consorcis".