pilarÍn, sempre

Fa una setmana es va morir el marit de la Pilarín Bayés, la ninotaire que ens ha fet alegres i més curiosos. Joan M. Sala era un vigatà amb una mala salut de ferro. D'una família notable de Vic i que ja vaig conèixer en els meus anys més joves quan era el secretari dels Premis Ciutat d'Olot i la Pilarín i en Joan venien a Olot, on tenen família directa, els Vayreda. La Pilarín, la meva amiga de somriure etern i mirada dolça, va decidir fer un dibuix ben seu a la coberta de la caixa de morts del seu marit. Un homenatge íntim i únic amb delicadesa. Tantes estrelles com malalties havia superat, una bandera catalana amb un estel blau que s'hi apropava, una espasa de Sant Jordi per totes les batalles lliurades, tants angelets com fills havien tingut junts, i una dedicatòria sentida. La Pilarín és excepcional i tendra fins i tot enterrant els seus morts. La Pilarín, aquesta tradició del Vic de cultura, missa i indústria i comerç, que ha vist i compartit com l'estrella s'acostava a la bandera catalana per continuar servant els mots.

reducció de despeses electorals

Estic convençut que tots els partits reduiran les seves despeses electorals, per necessitat econòmica i perquè la precampanya serà més lleugera i la campanya menys embafosa. Tot i això, diuen que ha estat impossible presentar un acord. És molt senzill, no tots volien reduir el mateix ni de forma lineal. En l'era de les noves tecnologies i el debat continu, allò que convenen són debats de televisió. Fa molts anys, les parets estaven empaperades de propaganda electoral. Ara, qui fa això, més aviat és penalitzat. Saber trobar el punt just i educat en una campanya cada vegada serà més important.

prediccions electorals

Avui surten diverses enquestes electorals. El primer que diuen les empreses de demoscòpia és que tenen pànic a no encertar-la. Sembla que als ciutadans ens agradi guardar el vot fins al final, cada vegada més lliure i competit. No crec que el 26-J sigui un calc del 20-D. Hi haurà un moment que se superarà el mode en què es va votar al desembre -mode protesta dispersa- i es farà un vot útil d'afirmació, no de governació. Això ens pot portar a un escenari semblant a Grècia quan es van repetir eleccions i el Pasok va quedar tercer i va acabar essent la crosa necessària d'una dreta ja tocada. Les enquestes d'avui també diuen que Ciutadans baixa a Catalunya, el lloc on va néixer. Gran interrogant sobre els partits frontissa a la política espanyola. Ja hem vista passar el CDS, ni va eclosionar el PRD i l'experiència d'ara crec que està abocada al desgast progressiu.

reducció de 8.000 milions

Just després de les eleccions les autoritats de la Unió Europea posaran una multa sense precedents a les autoritats espanyoles per incompliment reiterat dels objectius de dèficit i ja s'ha anunciat que en dos anys el nou govern haurà de retallar 8.000 milions d'uns pressupostos irrealistes que es van fer pensant que es formaria govern aviat i es podria dissimular el gran bluf pressupostari. Ja només per això, trobo motius per remoure l'actual govern, que estarà quasi cinc anys en el poder i que des de l'octubre no té control parlamentari. Quina qualitat democràtica més baixa. Quin govern més punible. Però les enquestes diuen que el PP tornarà a guanyar les eleccions. "Resistir és vèncer...", patètica consigna de la política immobilista.

florentino, un cop més

El 30 de juny s'acaba el termini perquè el Govern ?espa?nyol pagui una compensació de 475 milions d'euros a l'empresa TPFerro pel "lucre cessant" d'un explotació del tram Figueres-Perpinyà de l'Alta Velocitat que no ha tingut tots els trens que s'havien promès. El Govern diu que no pot prendre decisions perquè està en funcions. Però ha convocat 19 places de funcionaris i cossos de la policia estatal. Aquí totes les factures les pagaran després de les eleccions. I Florentino Pérez, l'home que ja es va beneficiar dels 1.350 milions d'indemnització del tancament del projecte Castor, també és l'home que espera els 475 milions del túnel del Pertús. Després d'eleccions també s'integraran en les autopistes en concessió les autopistes radials en suspensió de pagament de Madrid. No sé pas si es poden enganyar les persones d'aquesta manera tan barroera.