Girona registra més de tres denúncies al dia de maltractaments a la parella

La violència domèstica contra les dones per part de familiars suposa l'atenció d'una víctima cada 48 hores a la província

24.05.2016 | 06:55
Girona registra més de tres denúncies al dia de maltractaments a la parella

La violència domèstica és una xacra social que lluny de desaparèixer s´ha instal·lat a la demarcació de Girona. Si bé des de fa uns anys les denúncies comencen a ser una eina que cada vegada més dones utilitzen, encara s´han de lamentar víctimes i detinguts pels fets relacionats amb els maltractaments. Durant els primers mesos d´aquest any, els Mossos han recollit més de tres denúncies al dia per violència de gènere a l´àmbit de la parella.

En total, els agents han instruït fins a 320 denúncies de delictes relacionats amb els maltractaments. La xifra és proporcional amb el nombre de víctimes ateses, 315, pels Grups d´Atenció a la Víctima dels Mossos que es troben a les diferents comissaries.

Pel que fa al nombre d´arrestats, tots són majors d´edat. En total, de gener a març, s´han detingut 122 homes per maltractaments a la parella. Una xifra que recull l´estadística publicada trimestralment l´Institut Català de les Dones (ICD) i que també mostra que la major part dels fets relacionats amb els maltractaments s´han produit sense que hi hagués un trencament de condemna. Fins al març s´han produït 295 fets d´aquesta tipologia, però durant el mateix període n´hi ha hagut 33 on el detingut havia trencat la seva condemna.

Malgrat que les xifres van a la baixa a poc a poc any rere any, el que s´està veient és que a través de la mediació policial, judicial i des de l´àmbit de serveis d´atenció a la dona s´està aconseguint que les víctimes cada cop siguin més conscients de la situació de violència masclista que viuen. I que la denúncia és un mitjà per intentar posar-hi fi. A banda, però, també hi ha tractament psicològic i acompanyaments a la víctima.

Les xifres de l´any passat a la província de Girona mostren que el nombre de denúncies anual es manté en els darrers dos anys. De fet, només se´n va registrar 4 menys que el 2014 –amb un total de 1.536 denúncies– i, en canvi, els trencaments de condemna van pujar un 9%, passant de 156 a 170 en un any. També va recular l´any passat el nombre de detinguts en prop d´un 31% ja que els Mossos van arrestar 519 persones per delictes relacionats amb la violència domèstica en l´àmbit de la parella. Totes elles majors d´edat. El 2014 va ser el període amb més arrestats dels darrers set anys, amb 750.

Durant els primers tres mesos de l´any no hi ha hagut cap dona que hagi mort a mans de la seva parella. L´any passat tampoc. El cas més recent es remunta al 17 de novembre del 2014 a Sant Pere Pescador. Musa Baldeh, de 55 anys, va acabar amb la vida de la seva parella. L´home recentment va ser condemnat a 19 anys de presó per matar la seva dona a ganivetades. L´Audiència Provincial també va decidir prohibir-li tenir la pàtria potestat dels seus tres fills menors d´edat.

Hi ha un altre tipus de violència masclista que també està sortint a la llum els últims temps: la que es porta a terme en l´àmbit familiar. Es tracta d´una situació que costa molt de denunciar. És un maltractament contra de la dona i que el perpetren homes de la mateixa família i que no són la parella. Aquí es poden donar diversos casos. Per exemple, denúncies de mares maltractades pels fills. En alguna ocasió hi ha joves que exigeixen diners als pares i fan servir la violència ja sigui física o verbal per aconseguir-ho. Però això no sols passa amb joves sinó que també hi ha casos de gent gran que pateix maltractaments psicològics –en algun cas, físic– per part dels fills. Moltes vegades per aconseguir un benefici econòmic.

Denunciar aquest tipus de violència és complicat per als pares però n´hi ha que veuen que la situació ha arribat a un límit i, al final, van a la comissaria. A la demarcació de Girona durant els primers tres mesos de l´any s´han registrat fins a 45 denúncies per violència masclista en l´àmbit de la família. El que representa un cas cada dos dies. Els detinguts són majoritàriament majors d´edat i n´hi ha hagut 16 fins al març. També s´han arrestat dos menors. A la Regió Policial de Girona s´han atès 52 víctimes de maltractaments i els fets majoritàriament han estat sense trencaments de condemna –un total de 41–, mentre que en quatre d´ells, el delinqüent se l´ha saltat.

187 trucades al telèfon d´ajuda a les dones en 4 mesos

Una de les eines que tenen les dones que pateixen una situació de maltractaments és fer una trucada al telèfon d'atenció contra la violència masclista. Des del gener fins a l'abril, el 900 900 120 ha atés un total de 3.179 trucades procedents de tot Catalunya. La regió de Girona ha suposat el 6,2% de les que s'han fet durant els quatre primers mesos de l'any de les fetes des de tot el territori català.

Des de la demarcació s´han fet 187 trucades. El telèfon de l'ICD és un servei totalment confidencial i és el primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació que viuen. L'atenció és gratuïta i permanent al llarg de l'any. La majoria de les trucades són fetes per les dones però també els familiars o algú proper a l'afectada és qui es posa en contacte. De fet, de totes les trucades fetes a Catalunya, fins a 2.239 van ser fetes per la pròpia afectada (el 70,4%) i el 27,3%, de persones properes o d'un familiar (867) i la resta, per part d'un professional del sector (73 trucades).

La majoria de trucades que s'atenen al 900 900 120 són sobre violència masclista a l'àmbit de la parella però també se'n comencen a fer des de l'entorn familiar. Pel que fa a la forma de violència, tot i que normalment es combina més d'una forma, majoritàriament és psicològica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema