La violència domèstica és una xacra social que lluny de desaparèixer s´ha instal·lat a la demarcació de Girona. Si bé des de fa uns anys les denúncies comencen a ser una eina que cada vegada més dones utilitzen, encara s´han de lamentar víctimes i detinguts pels fets relacionats amb els maltractaments. Durant els primers mesos d´aquest any, els Mossos han recollit més de tres denúncies al dia per violència de gènere a l´àmbit de la parella.

En total, els agents han instruït fins a 320 denúncies de delictes relacionats amb els maltractaments. La xifra és proporcional amb el nombre de víctimes ateses, 315, pels Grups d´Atenció a la Víctima dels Mossos que es troben a les diferents comissaries.

Pel que fa al nombre d´arrestats, tots són majors d´edat. En total, de gener a març, s´han detingut 122 homes per maltractaments a la parella. Una xifra que recull l´estadística publicada trimestralment l´Institut Català de les Dones (ICD) i que també mostra que la major part dels fets relacionats amb els maltractaments s´han produit sense que hi hagués un trencament de condemna. Fins al març s´han produït 295 fets d´aquesta tipologia, però durant el mateix període n´hi ha hagut 33 on el detingut havia trencat la seva condemna.

Malgrat que les xifres van a la baixa a poc a poc any rere any, el que s´està veient és que a través de la mediació policial, judicial i des de l´àmbit de serveis d´atenció a la dona s´està aconseguint que les víctimes cada cop siguin més conscients de la situació de violència masclista que viuen. I que la denúncia és un mitjà per intentar posar-hi fi. A banda, però, també hi ha tractament psicològic i acompanyaments a la víctima.

Les xifres de l´any passat a la província de Girona mostren que el nombre de denúncies anual es manté en els darrers dos anys. De fet, només se´n va registrar 4 menys que el 2014 -amb un total de 1.536 denúncies- i, en canvi, els trencaments de condemna van pujar un 9%, passant de 156 a 170 en un any. També va recular l´any passat el nombre de detinguts en prop d´un 31% ja que els Mossos van arrestar 519 persones per delictes relacionats amb la violència domèstica en l´àmbit de la parella. Totes elles majors d´edat. El 2014 va ser el període amb més arrestats dels darrers set anys, amb 750.

Durant els primers tres mesos de l´any no hi ha hagut cap dona que hagi mort a mans de la seva parella. L´any passat tampoc. El cas més recent es remunta al 17 de novembre del 2014 a Sant Pere Pescador. Musa Baldeh, de 55 anys, va acabar amb la vida de la seva parella. L´home recentment va ser condemnat a 19 anys de presó per matar la seva dona a ganivetades. L´Audiència Provincial també va decidir prohibir-li tenir la pàtria potestat dels seus tres fills menors d´edat.

Hi ha un altre tipus de violència masclista que també està sortint a la llum els últims temps: la que es porta a terme en l´àmbit familiar. Es tracta d´una situació que costa molt de denunciar. És un maltractament contra de la dona i que el perpetren homes de la mateixa família i que no són la parella. Aquí es poden donar diversos casos. Per exemple, denúncies de mares maltractades pels fills. En alguna ocasió hi ha joves que exigeixen diners als pares i fan servir la violència ja sigui física o verbal per aconseguir-ho. Però això no sols passa amb joves sinó que també hi ha casos de gent gran que pateix maltractaments psicològics -en algun cas, físic- per part dels fills. Moltes vegades per aconseguir un benefici econòmic.

Denunciar aquest tipus de violència és complicat per als pares però n´hi ha que veuen que la situació ha arribat a un límit i, al final, van a la comissaria. A la demarcació de Girona durant els primers tres mesos de l´any s´han registrat fins a 45 denúncies per violència masclista en l´àmbit de la família. El que representa un cas cada dos dies. Els detinguts són majoritàriament majors d´edat i n´hi ha hagut 16 fins al març. També s´han arrestat dos menors. A la Regió Policial de Girona s´han atès 52 víctimes de maltractaments i els fets majoritàriament han estat sense trencaments de condemna -un total de 41-, mentre que en quatre d´ells, el delinqüent se l´ha saltat.

187 trucades al telèfon d´ajuda a les dones en 4 mesos

Una de les eines que tenen les dones que pateixen una situació de maltractaments és fer una trucada al telèfon d'atenció contra la violència masclista. Des del gener fins a l'abril, el 900 900 120 ha atés un total de 3.179 trucades procedents de tot Catalunya. La regió de Girona ha suposat el 6,2% de les que s'han fet durant els quatre primers mesos de l'any de les fetes des de tot el territori català.

Des de la demarcació s´han fet 187 trucades. El telèfon de l'ICD és un servei totalment confidencial i és el primer recurs on les dones poden trucar i expressar la situació que viuen. L'atenció és gratuïta i permanent al llarg de l'any. La majoria de les trucades són fetes per les dones però també els familiars o algú proper a l'afectada és qui es posa en contacte. De fet, de totes les trucades fetes a Catalunya, fins a 2.239 van ser fetes per la pròpia afectada (el 70,4%) i el 27,3%, de persones properes o d'un familiar (867) i la resta, per part d'un professional del sector (73 trucades).

La majoria de trucades que s'atenen al 900 900 120 són sobre violència masclista a l'àmbit de la parella però també se'n comencen a fer des de l'entorn familiar. Pel que fa a la forma de violència, tot i que normalment es combina més d'una forma, majoritàriament és psicològica.