La Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme ha autoritzat, fins a finals del mes d'abril, 608 usos temporals a les platges de les comarques gironines per a l'estiu d'enguany. Els ajuntaments costaners han de proposar cada any les ocupacions temporals de les seves platges amb elements com ara xiringuitos, gandules, dutxes, rampes, tendals o ?pantalans flotants. El Departament de Territori i Sostenibilitat és l'ens encarregat d'atorgar les autoritzacions d'ocupació en domini públic maritimoterrestre (les platges i el mar territorial) i de la zona de servitud de protecció (la franja de terra immediatament següent).

Concretament, el 16,28% dels usos temporals correspon a elements informatius (99); l'11,6%, a explotacions no comercials, com ara parcs infantils d'ús públic i gratuït (71); el 8% a guinguetes (49), i el 7,7%, a canals d'entrada i sortida d'embarcacions (47).

L'any passat els usos temporals autoritzats a les platges de les comarques gironines van ser 1.840 (concedits fins al mes de juny), dels quals l'11,4% van ser terrasses (210); el 8,2% van ser canals d'entrada i sortida d'embarcacions (152); el 8% es van correspondre amb elements informatius (148), i el 7,1% van ser rampes per a persones amb mobilitat reduïda (131). A finals del 2011, el Departament va impulsar un nou model per a l'elaboració i presentació d'aquests plans d'usos pels ajuntaments, per millorar-ne la tramitació, unificar criteris i homogeneïtzar la informació.

Aquest nou model, que estarà en vigor fins a finals d'any, ha permès crear una base de dades que sistematitza totes les variables i permet la consulta mitjançant un aplicatiu web.

Els municipis autoritzaran

Territori també treballa en un avantprojecte de llei de gestió del litoral, que ja s'ha sotmès a un procés previ de participació. La nova Llei reservarà al Govern el paper d'administració de referència, amb competències en l'aprovació dels instruments de planificació i atorgament de títols concessionals, i dotarà de més competències als ajuntaments, que seran els encarregats de les autoritzacions, simplificant el procediment administratiu.