El laboratori del Trueta reprèn la plena activitat instal·lat a Salt

Durant les tres setmanes que ha durat el trasllat, el dispositiu ha atès 900 peticions diàries, en lloc de les 2.200 habituals

25.05.2016 | 07:24
El laboratori del Trueta reprèn la plena activitat instal·lat a Salt

El Laboratori Clínic Territorial de l'ICS a Girona va reprendre ahir la plena activitat ja instal·lat al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. El trasllat des de l'hospital Josep Trueta de Girona s'ha fet en les tres setmanes previstes i, des d'ahir, les noves instal·lacions ja funcionen al cent per cent. La posada en marxa s'ha anat fent de manera progressiva, començant pels laboratoris perifèrics -de genètica, microbiologia i autoimmunitat i serologia- i posteriorment el d'hematologia. «Avui acabem l'última part, la més automatitzada i robotitzada», explicava ahir el cap de servei, Xavier Queralt.

«Avui ja és el punt de partida definitiu, i tota l'atenció primària de les comarques gironines podrà tornar a reincorporar-se amb les analítiques del dia a dia», va afirmar Queralt.

I és que durant el procés de mudança, el dispositiu -que no només atén les peticions de l'hospital Trueta, del Santa Caterina i del de Campdevànol sinó també d'una trentena de centres d'atenció primària de l'ICS i l'IAS- ha demanat als CAP que reduïssin les analítiques convencionals i rutinàries per a prioritzar les no demorables i urgents.

Així, mentre ha durat el trasllat, en lloc de les 2.200 peticions diàries habituals, se n'han atès unes 900 al dia, el que suposa la realització d'entre 1.300 i 1.400 proves diàries.

Per donar sortida a aquestes peticions de la primària, mentre es feia el trasllat es va habilitar un dispositiu provisional a l'antic laboratori de l'hospital Santa Caterina de Salt, a tocar de les noves instal·lacions, que s'havia reforçat amb maquinària i treballadors.

Queralt va destacar que durant el trasllat no s'han produït incidències greus, excepte algun problema informàtic que ja arrossegaven a l'antic laboratori del Trueta. Va admetre, però, que hi ha hagut «certa demora» en algunes proves, sobretot analítiques de pacients ingressats, però que sempre s'han solucionat en el mateix dia que s'han produït.

«Potser hi ha hagut un retard de dues o tres hores, perquè estàvem assumint la feina amb màquines de reforç que no són les habituals i no anàvem a la mateixa velocitat», va explicar.

Possibilitats de creixement
Les noves instal·lacions al parc hospitalari de Salt permetran que el laboratori creixi. Ara disposa de 1.800 metres quadrats per a processar sis milions de proves l'any i atendre unes 700.000 peticions.

«Guanyar espai, de retruc, ens ha permès que certs aparells que teníem dimensionats pel lloc que teníem al Trueta, ara els hem pogut esponjar més, afegir-hi algun mòdul i més maquinària que ens pot facilitar la feina», deia Queralt.

«Ara tenim capacitat per absorbir tot el que ja fèiem i créixer encara una mica més», va explicar el responsable del laboratori, que va afegir que un dels avantatges del nou dispositiu és que, «en cas que fes falta més endavant, tenim espais annexos i en podríem disposar per a posar en marxa noves línies de creixement».

Al Trueta s'hi manté un laboratori més petit per a donar resposta a les urgències del mateix centre sanitari, mentre que el laboratori de Santa Caterina ha deixat de funcionar i els treballadors de l'IAS s'han incorporat al nou laboratori de l'ICS Girona, malgrat que continuen essent professionals de l'IAS.

Al nou Laboratori Clínic Territorial de l'ICS hi treballen, des d'avui, una setantena de professionals provinents dels dos hospitals gironins.

L'espai alliberat per l'equipament al Trueta permetrà remodelar i ampliar el servei d'Urgències. Les obres, ja licitades, començaran a finals d'any.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema