Un prototip de sistema d'alerta costaner prediu danys per temporals a les zones del litoral amb vuit dies d'antelació, fet que permet aplicar mesures d'emergència per a, per exemple, protegir les platges en les quals es prevegi més afectacions.

El prototip iCOAST està dissenyat per convertir-se, una vegada es pugui certificar en condicions reals, en una ajuda en la presa de decisions per disminuir el risc costaner. Segons ha informat la UPC en un comunicat, encara que es pot utilitzar en diverses regions litorals urbanes europees, ha estat validat a la costa catalana.

Els creadors del sistema han recordat que una part important del litoral mediterrani té una capacitat limitada per fer front a variacions de l'onatge perquè hi ha infraestructures com a passejos marítims, vies fèrries, carreteres o edificis. Així, quan es donen episodis de fort onatge combinat amb nivells de mar alta, es poden produir danys quantiosos.

A la costa mediterrània catalana els temporals han provocat més de 50 morts en els últims 20 anys i danys en infraestructures costaneres per, almenys, 30 milions d'euros. La pujada del nivell del mar provocada pel canvi climàtic, prevista per a aquest segle, pot aguditzar aquesta situació, han alertat els experts de la UPC.

En aquest context, anticipar la reacció de la costa davant un temporal pot facilitar l'adopció de mesures d'urgència que minimitzin els danys. El prototip proporciona informació sobre l'onatge i el nivell del mar amb vuit dies d'antelació en tot el litoral, encara que, de moment, només s'ha provat en condicions de laboratori per a punts específics de la costa catalana.

La detecció d'un temporal activa una predicció a cinc dies vista cada 3 quilòmetres i en el cas de les platges considerades més fràgils, elabora una predicció addicional en termes d'inundació i erosió amb tres dies d'antelació i amb una precisió de metres.

Segons els creadors del iCOAST, comptar amb una predicció a una escala tan detallada permet adaptar les alertes i recomanacions per a la població en col·lectius específics, com usuaris d'aparcaments litorals perquè canviïn de lloc els seus vehicles, veïns i comerciants d'edificis en primera línia de mar, o vianants dels passejos marítims on es puguin produir danys.

El prototip proposa també les mesures d'urgència que es podrien adoptar hores abans del temporal per augmentar la protecció del litoral, com l'ús de sacs o barreres de sorra, l'excavació de trinxeres o l'ús de barreres mòbils contra inundacions.

Per desenvolupar l'iCOAST, s'ha dut a terme un inventari de danys causats per temporals en el litoral català entre els anys 2000 i 2013, que ha permès identificar punts especialment sensibles al seu impacte.

Prop del 50% de les platges de Barcelona i Girona ha patit un episodi d'inundació en els últims 20 anys, mentre que en el cas de la demarcació de Tarragona ha estat el 25% del seu litoral.

El prototip teòric de sistema d'alerta costaner ha estat batejat com a iCOAST i el seu desenvolupament ha estat coordinat pel Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

També han participat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el Servei Meteorològic de Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil, el Coastal and Marine Research Centre de la University College Cork (CMRC), l'associació Technology for Humanitarian Assistance, Coperation and Action (ITHACA) i Solucions Enginyeria Marítima Operacional (SIMO).