Diverses institucions catalanes han creat una eina capaç de predir els danys que poden provocar els temporals al litoral. Es tracta de l'iCOAST, un programa informàtic que calcula de manera precisa els possibles desperfectes de les llevantades amb vuit dies d'antelació. El propotip ja ha superat amb èxit la primera fase, consistent en fer una previsió de danys en un «laboratori» basant-se en els desperfectes de temporals passats a Girona com el del desembre de 2008 o el del març de 2013.

L'iCOAST ha estat coordinat per sis grans institucions: el Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC), l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Protecció Civil. També per entitats estrangeres com el Coastal and Marine Research Centre de l'University College de Cork, l'associació Technology for Humanitarian Assistance, Cooperation and Action (ITHACA) i Soluciones Ingenieria Marítima Operacional (SIMO). El seu objectiu és fer d'aquesta eina «una ajuda en la presa de decisions per disminuir el risc costaner».

Les experiències d'aquesta primera etapa teòrica del projecte han permès calibrar el grau de precisió que té l'iCOAST. En un futur l'eina ha de ser capaç de proporcionar informació sobre l'onatge i el nivell del mar amb vuit dies d'antelació; fer una predicció addicional del risc d'inundacions i d'erosió en aquelles platges més fràgils amb un temps de tres dies i una precisió de metres.

Segons fonts del Departament de Territori, l'iCOAST també pot convertir-se en una eina molt útil per «adaptar les alertes i recomanacions per a la població a col·lectius específics, com ara usuaris d'aparcaments litorals, perquè canviïn de lloc els seus vehicles; o vianants dels passejos marítims on es puguin produir danys».

Pel que fa a les mesures d'urgència, l'eina també permet decidir amb antelació on col·locar «sacs o barreres de sorra, l'excavació de trinxeres o l'ús de barreres mòbils contra inundacions».

Més de 50 morts

A la costa mediterrània catalana els temporals i cops de mar forts han provocat més de 50 morts els darrers 20 anys i múltiples danys en infraestructures costaneres per, com a mínim, 30 milions d'euros.

El desenvolupament de la primera fase del projecte iCOAST ha tingut un cost d'uns 634.000 euros, dels quals més de 475.000 els ha aportat la Unió Europea. En aquest sentit, perquè el projecte tingui continuitat els impulsors depenen en gran mesura del finançament que les institucions europees puguin aportar a partir de 2017.