La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va reunir ahir a Girona per abordar les mancances i problemes dels partits judicials de les comarques gironines. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va indicar que un dels problemes endèmics als quals s'enfronten és la «mobilitat excessiva» dels jutges, una situació que s'ha agreujat en els darrers anys per la congelació en la creació de nous òrgans judicials.

Segons Lacaba, això ha provocat que hi hagi molts nous jutges de carrera que no ocupen una plaça pròpia, sinó que van suplint les mancances que van sorgint. Són els jutges d'adscripció territorial (JAT) i els jutges amb expectativa de destí. A més, a les comarques gironines també han de cobrir vacants amb jutges substituts.

El president de l'Audiència de Girona va explicar que actualment a la demarcació hi ha 57 òrgans judicials però n'hi ha vuit que no tenen jutge titular. El president de l'Audiència va exposar que la mobilitat és tan alta que n'hi ha alguns que no arriben ni a estar un mes en el mateix jutjat i alertava que això provoca retards en els procediments i encalla els jutjats.

Segons Lacaba, també s'hi suma la manca d'opositors a Catalunya, que fa que molts jutges vinguin de fora i marxin més a prop de casa seva tan bon punt tenen opció a fer-ho.

Cinc jutjats més

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús M. Barrientos, va insistir en la necessitat de crear, com a mínim, cinc nous jutjats a les comarques gironines. Barrientos va concretar que caldrien dos nous jutjats de Primera instància a Girona (un dels quals dedicat totalment a família), un jutjat mercantil, un de vigilància penitenciària per cobrir les necessitats de la nova presó del Puig de les Bases i un jutjat mixt a Sant Feliu de Guíxols.

Tot i l'informe emès per la sala de govern, Barrientos va concretar que la previsió del Ministeri de Justícia i del Departament de Justícia és la única creació només d'un jutjat de primera instància a Girona (que s'ocuparà tant de civil com de família) però que es troba a l'espera d'aprovació pressupostària per la qual cosa no se sap quan es disposarà del nou jutjat.

El president del TSJC també va comentar l'actual situació de places vacants a Catalunya. En l'actualitat hi ha 98 places de jutges ?vacants a tot Catalunya que es cobreixen amb substitucions o per jutges d'adscripció territorial. Segons va explicar, el dèficit és històric i respon a una multiplicitat de factors que no només afecta les places de la carrera judicial sinó també altres processos d'oposició.