Més de 6.000 ocells aquàtics han hivernat al Ter aquest any

Per primer cop s'han sumat les dades territorials per fer un cens total del nombre d'aus al riu

25.05.2016 | 07:24

Diferents entitats i organismes vinculats al Ter han fet un cens dels ocells que hivernen al curs del riu, al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona, La Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Enguany, des del CERM (Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis) i des del Consorci del Ter s'han sumat les dades dels diferents censos territorials, fet que ha permès, per primera vegada, comptar amb les xifres totals dels ocells hivernants al riu Ter.
El nombre total d'anàtides ha estat superior als 2.000 exemplars, la gran majoria dels quals ànecs collverds, dels quals prop de la meitat eren presents a la comarca d'Osona, mentre que un total de 660 al Gironès; la resta eren presents sobretot al tram baix del Ter, ja a la plana empordanesa.

Diverses varietats
En àmbit anecdòtic, es varen observar també alguns xarxets a Osona, i altres anàtides de major mida (oca vulgar, cigne mut i oca del Nil) en baix nombre. Altres ocells capbussadors observats han estat el cabusset, observat al llarg de tot el riu, i un total de 3 exemplars de cabussó emplomallat al darrer tram del curs del riu.
Els corbs marins han estat presents en bon nombre al llarg de riu, on formen ajocadors als capvespres, fet que en permet un recompte més exacte. El total ha estat superior al miler d'exemplars, gran part dels quals s'han comptabilitzat a Osona, mentre que uns 200 exemplars eren presents a la zona dels embassaments dins la comarca de La Selva, i els altres 200 individus han hivernat al sector del curs baix del riu.
Pel que fa als ardeids, el gruix ha estat a la comarca del Gironès, amb prop de 400 exemplars, mentre que Osona ha acollit 80 exemplars i el Ripollès 25, tots ells bernats pescaires. Els esplugabous, un total de 335, han estat presents al Gironès de forma majoritària, mentre que el martinet blanc i el bernat pescaire ha estat més repartits al llarg del curs del riu. L'agró blanc, una espècie molt escassa anys enrere, segueix augmentant les seves xifres, i la comarca d'Osona ha acollit una xifra elevada, amb un total de 15 exemplars. Cal afegir també l'observació de 2 capons reials al Gironès, una espècie molt escassa a la comarca.
Pel que fa a les gavines, cal destacar els 1.700 exemplars de gavià argentat presents a Osona, per uns 300 al Gironès, on també hi han hivernat una setantena de gavines vulgars. El gavià fosc, per contra, ha estat escàs, amb només 1 exemplar al Gironès i 9 a Osona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema