El Consorci de Benestar Social del Ripollès ha donat a conèixer les dades més rellevants de la memòria del 2015. Entre elles, destaca la detecció de 12 casos de maltractament a gent gran per part de familiars, una dada significativa si es té en compte que l'any anterior havien estat 5. Des de l'ens descarten un repunt d'aquest tipus de violència a la comarca i ho atribueixen a l'eficàcia dels protocols que fa uns anys no existien i que ara permet als professionals detectar aquestes situacions. Per altra banda, el consorci ha reforçat els recursos per combatre la pobresa energètica. Concretament, un 72% més que el 2014, passant de prop de 6.000 euros a més de 10.200 euros que s'han destinat a ajuts, sobretot per pagar les factures d'electricitat i la bombona de butà que els usuaris no podien afrontar. En xifres globals, l'ens va atendre un miler de nuclis familiars durant el 2015, una xifra similar als darrers anys.

El treball integral contra la violència és un dels àmbits d'actuació del Consorci de Benestar Social del Ripollès. Durant el 2015, la violència masclista contra la dona és la que va registrar un major nombre de víctimes, 86 casos, a mans de la parella. També es van detectar 3 nenes que havien estat víctimes d'abusos sexuals. Pel que fa a la violència domèstica, es van registrar 39 casos de maltractament infantil per part dels seus pares així com 4 casos de maltractament de fills cap als seus pares. Destaquen també els 12 casos de persones grans maltractades pels seus familiars, més del doble dels casos detectats l'any anterior, que van ser 5.

La directora del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Elisabeth Ortega, va explicar que hi ha diferents tipus de maltractament a banda de la física, com podria la ser la psicològica, i que el que més han detectat ha estat el de caràcter econòmic, propiciat sobretot pel context de crisi. Es dóna quan els familiars ?sobretot fills- passen per una situació econòmica delicada i decideixen portar-se a casa al pare o mare que cobra una pensió a canvi de cuidar-la.

«Però aquesta feina no és fàcil i el final pot acabar passant que la persona gran no té ateses les seves necessitats bàsiques», afirmava Ortega. Pel que fa a la resta de casos de violència esmentats anteriorment, el consorci no disposa de la xifra desglossada dels últims anys.