La immensa majoria de les zones de bany analitzades per la Comissió Europea a les comarques gironines, un 97%, tenen una qualificació excel·lent, segons l'informe anual sobre les aigües de bany publicat ahir.

De les 90 zones de bany analitzades, 87 han rebut la màxima qualificació, mentre que a una (la platja de l'Escala) es considera que la qualitat de l'aigua és «bona». En dues la qualitat només és «suficient». En concret, la platja del Rec de l'Escala i la zona de bany propera al Club Natació Banyoles reben la qualificació bàsica; en ambdós casos, empitjoren respecte a l'any passat, quan la qualitat de l'aigua es va considerar «bona».

Les platges catalanes de qualitat «bona» però no «excel·lent» són: la platja de l'Estany de Gavà, la platja del Callao de Mataró, la platja del parc del litoral de Sant Adrià de Besòs (que millora respecte a l'any anterior, quan se la va considerar de qualitat «suficient»), l'Astillero-l'Almadrava de Vilassar de Mar, la platja de Sant Sebastià de Sitges, la platja de l'Escala, la Ribera Salada, la platja de Vilafortuny de Cambrils, les platges de Riumar, la Marquesa i la Bassa d'Arena de Deltebre, la cala Crancs de Salou i la platja de les Avellanes de l'Ampolla.

L'informe anual de la Comissió Europea sobre la qualitat de les aigües de bany indica que al conjunt de la Unió Europea un 96% de les zones aptes per al bany compleixen amb els requisits mínims i que un 84% tenen una qualitat excel·lent.

Percentatge més baix a l'Estat

A Espanya, un 83,2% de les platges tenen una qualitat excel·lent, lleugerament per sota de la mitjana europea i catalana. Els països que lideren el rànquing de qualitat de les zones de bany són Luxemburg (amb 11 zones declarades, totes elles, excel·lents), Xipre, amb un 99,1%, Malta (97,7%), Grècia (97,2%), Croàcia (94,2%), Itàlia (90,6%), Alemanya (90,3%) i Àustria (90,2%).

A tot Europa, només hi ha 385 zones amb una qualitat insuficient, un percentatge que en comparació amb l'anterior estudi ha passat de l'1,9% a l'1,6%. Espanya és entre els estats amb més espais de bany amb qualitat baixa, un 2,6%, per darrere de Bulgària, França, Itàlia, Irlanda, el Regne Unit, Eslovàquia o Holanda.