Una metgessa gironina, la ginecòloga Gemma Clemente, serà la representant del Regne Unit en un campionat mèdic mundial que se celebrarà a l'octubre a Bèlgica. La doctora Clemente va ser escollida fa uns dies com la candidata britànica al Congrés Nacional de Cirurgia Ginecològica Endoscòpica que va tenir lloc a Cornualla i ara el premi és la participació en el Campionat Mundial de Sutura Laparoscòpica que tindrà lloc a Brussel·les a la tardor en el marc del Congrés Europeu de Ginecologia Endoscòpica.

Durant la cita a Cornualla, Clemente va obtenir la millor puntuació en una competició per a demostrar la seva habilitat quirúrgica. Consistia a realitzar diversos exercicis validats per l'Agència Europea i que són, de fet, els que s'han de passar als exàmens oficials per a obtenir el Diploma Europeu. A més de la rapidesa, s'hi valorava la precisió del treball i la delicadesa amb els teixits.

«Per mi és un honor representar el Regne Unit i espero obtenir un bon resultat per poder agrair l'oportunitat única que m'estan donant», explica la gironina, que treballa en un centre sanitari ubicat a Guilford on pràcticament tota la cirurgia és mínimament invasiva, el Royal Surrey County Hospital.

«Sempre he tingut un especial interès per la cirurgia, sobretot la mínimament invasiva, la laparoscòpica», destaca la metgessa, que va fer un màster en aquest camp a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i va treballar als hospitals de Figueres i al Santa Caterina de Salt.

«Sempre m'hi vaig sentir ben valorada i tractada, però amb poques possibilitats per a progressar i millorar la meva tècnica quirúrgica», continua.

Per motius personals va pensar a marxar a Anglaterra i hi va descobrir l'hospital de Guilford, on va començar a exercir a l'octubre. Ho fa al costat del doctor Andrew Kent, un reconegut cirurgià laparoscopista de qui aprèn tècniques que li hagués sigut difícil d'accedir a Catalunya, detalla.

A més, també fa de professora en un centre de formació especialitzat en cirurgia mínimament invasiva, el Minimal Acces Therapy Training Unit (MATTU), on té accés a simuladors i laboratoris secs per a practicar. Els anomenats laboratoris secs no fan servir animals ni cadàvers, sinó pelvitrainers, un dispositiu que simula una panxa amb forats per a posar-hi els instruments i una càmera i llum per a què el professional pugui veure en què està treballant a través de la pantalla.