La jutgessa instructora del crim del president de la FOEG, Jordi Comas, va deixar ahir en llibertat el primer dels detinguts que va passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols, que s'encarrega de la investigació de l'assalt mortal perpetrat el 18 de novembre de 2012 a la casa que l'empresari tenia Platja d'Aro. El sospitós, que va ser arrestat poques hores abans de passar a disposició judicial va quedar en llibertat sense que se li hagi pogut imputar cap delicte ni dictar mesures cautelars. Només se sospita que va participar en els actes preparatoris al robatori.

L'home, de nacionalitat espanyola, es va negar a respondre a les preguntes del fiscal i només ho va fer al seu advocat desvinculant-se amb el seu testimoni de qualsevol relació amb el crim. Va arribar detingut pels Mossos d'Esquadra al migdia i a dos quarts de tres de la tarda va sortir de l'edifici judicial pel seu propi peu i en llibertat. El cas continua sota secret de sumari i està previst que la resta de detinguts passin avui a disposició judcial.

Al tancament d'aquesta edició, la policia havia aconseguit detenir 9 dels 13 implicats en el cas. Sis persones van ser arrestades el passat dimarts a Barcelona, Platja d'Aro i Palafrugell i tres més van ser capturats ahir. Un altre va ser arrestat a Alemanya, es tracta d'un home d'origen albanès contra el que pesava una ordre europea de detenció i entrega; i dos encobridors de nacionalitat espanyola que van ser detinguts ahir.

La policia encara té pendent la detenció de quatre persones més vinculades d'una manera o altra amb el crim, ja sigui com autors materials, facilitadors, informadors o encobridors. De les tres que segueixen en recerca a Europa, dos serien uns germans marroquins als quals se'ls considera autors materials de l'assassinat de Comas, segons apunta l'agència Efe. La quarta persona, seria un presumpte informador dels assaltants que estaria residint a les comarques de girona.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra tenen prevista aquesta tarda la celebració d'una roda de premsa amb el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal per explicar de quina manera han arribat a la detenció dels suposats responsables del robatori violent i la mort de l'empresari.

El crim

Jordi Comas va morir el 18 de novembre de 2012 quan tres individus encaputxats i d'accent estranger van entrar a casa seva i van lligar-lo a ell i la seva dona.

L'empresari va acabar morint asfixiat quan li van encastar la cara contra el sofà però la seva dona va poder desfer-se de les lligadures i va avisar la policia del succés després que els lladres fugissin amb el botí.

Uns dies abans, l'empresari havia patit un intent de robatori i va ser arran d'aquest que va decidir reforçar les mesures de seguretat a casa seva. Tanmateix, quan els lladres van cometre el fatídic assalt violent, encara no havia tingut temps d'instal·lar el nou sistema de seguretat al domicili.

El masover que viva als baixos la casa de Comas tampoc va veure res ni sentir la remor que van fer els delinqüents mentre lligaven el matrimoni amb cables i cinturos que havien trobat per la vivenda i rapinyaven tots els objectes de valor i joies que els interessava.