Les persones més grans de 65 anys de Besalú tindran la possibilitat d'anar uns dies de colònies, en un lloc encara per especificar. L'estada tindrà la doble funció d'atendre i donar resposta a les necessitats de salut i benestar social que l'àrea de Benestar i Família de l'Ajuntament de Besalú pugui detectar durant l'estada. La voluntat és preservar i augmentar la qualitat de vida dels veïns més grans de 65 anys. Es tracta d'una prova pilot que, si va bé, la repetiran.

«Les colònies són fantàstiques per als petits i els joves», considera Fina Surina, regidora de Benestar i Família i impulsora del projecte. A partir de l'afirmació, argumenta: «Doncs, per què no ho han de ser per als grans?». Perquè ho siguin compta -segons diu- amb el component de l'educació en el lleure. «Bé que serveix per als joves dels instituts», defensa.

A partir de la idea que les colònies són bones per saber viure i saber compartir, Surina ha presentat el projecte de les colònies sènior de Besalú a la Diputació de Girona i confia en obtenir-ne el suport.

La idea és aconseguir que 50 persones de més de 65 anys de Besalú -soles o en parella- s'apuntin a unes colònies. «De dos o tres dies», enumera. La idea té components mèdics: «En principi, la intenció -explica- és que diferents professionals entrin a la colònia i hi facin atencions». Defineix que hi haurà un fisioterapeuta per a les activitats físiques i un professional per fer tallers de memòria.

Es tracta -segons ella- de promoure l'envelliment actiu. «Hi ha gent -exposa- que arriba als 65 anys molt bé i d'altra que no tant». També, indica, hi ha gent gran que viu sola. Ella diu: «Les estades són per estar en grup i treure'ls de la seva zona». Defineix: «Això és una activitat oberta, on la gent s'apunta i s'ho passa molt bé». Explica: «Ho fem, perquè cada vegada hi ha més gent gran». Besalú és una de les localitats més envellides de la Garrotxa, una comarca que sobrepassa els percentatges d'envelliment de la resta de Catalunya. Per exemple, mentre que la població catalana major de 85 anys representa el 2, 83%, a la Garrotxa s'enfila fins al 4,1%.

A la comarca hi ha 2.736 persones de més de 65 anys que viuen soles, de les quals 881 són més grans de 85 anys. En termes relatius -segons la Memòria del Consorci de Benestar Social-, una de cada quatre persones majors de 65 anys viu sola. La xifra puja molt més entre les persones de més de 85 anys, un 38% d'elles viuen soles.