Eleccions per triar el "senat" del Bisbe

Aquesta setmana s'ha constituït el Consell Presbiteral, l'únic òrgan en el qual els capellans voten els seus membres

30.05.2016 | 06:53
Els membres escollits per al Consell Presbiteral.
Els membres escollits per al Consell Presbiteral.

Mentre el món polític encara unes noves eleccions -les quartes en poc més d'un any-, el Bisbat de Girona també ha viscut el seu propi procés electoral. Concretament, per escollir el Consell Presbiteral, un "senat" consultiu del Bisbe que s'elegeix cada tres anys. Es tracta de l'únic òrgan del Bisbat en què els membres s'escullen per elecció. Tots els capellans en actiu de la diòcesi són electors i poden ser escollits.
Cadascun dels tretze arxiprestats tria un representant, mentre que també es trien un membre de la Cúria Diocesana, un dels preveres jubilats, un dels capellans de les congregacions i un de la Societat Sacerdotal de la Santa Creu-Opus Dei. En total, doncs, són disset els representants elegibles. El Bisbe també nomena personalment tres membres i la resta d'integrants no se sotmeten a votació, sinó que són escollits per raó de càrrec: el vicari general, els vicaris episcopals, el vicari judicial, el rector del seminari diocesà, el president del Capítol de la Catedral i el delegat episcopal de Missions.
El sistema funciona amb dues voltes. Es col·loca una urna al Bisbat i els preveres tenen un mes per dispositar el seu vot. Cada arxiprestat utilitza una papereta d'un color diferent per tal d'evitar confusions. Malgrat que no hi ha una campanya electoral pròpiament dita -és a dir, ni pengen cartells ni demanen el vot-, sí que es fa "campanya" subtilment a través de les relacions personals.
En aquesta ocasió, la primera volta es va fer durant el mes de febrer, i l'escrutini -que és públic i va a càrrec de la canellera i la secretària general del Bisba- es va celebrar el 9 de març. De cada arxiprestat surt escollit el capellà que té més vots. En els arxiprestats on hi ha un empat entre dos o més preveres s'ha de celebrar una segona volta.
En aquests casos en què és necessària una segona votació, es fan llistes amb els quatre preveres que hagin obtingut més vots en la primera volta, i cada capellà n'ha d'escollir un. En aquest cas, es torna a obrir un un període d'un mes per votar, i l'escrutini de la segona volta es torna a fer en públic.
Un cop tots els membres han estat escollits, el Bisbe ja pot constituir el Consell Presbiteral. Dimarts passat es va constituir el del període 2016-2019. Tal com marquen els seus estatuts, es tracta d'un "senat" que té com a funció aconsellar i debatre amb el Bisbe els temes més importants de la diòcesi. El Bisbe els ha d'escoltar, especialment, en qüestions relacionades amb la supressió o creació de noves parròquies; a l'hora de determinar el destí de les ofrenes dels fidels i establir les remuneracions dels clergues; autoritzar la construcció d'esglésies; constituir consells pastorals parroquials i reduir esglésies a usos profans no reprovables, entre altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya contra l'incivisme basada en adhesius informatius

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Teatre, concerts, les festes de Sant Martirià a Banyoles i actes solidaris a la nostra selecció

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Utilitzaven mules per transportar la droga cap a Alemanya - S'han fet escorcolls a Salt i...

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

Es va veure envoltat de diverses polèmiques quan era director del CatSalut, arran del seu pas per...

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

Enllaços recomanats: Premis cinema