La llei antitabac que va entrar en vigor fa deu anys ha aconseguit reduir un 11% els ingressos hospitalaris per infarts de miocardi a les comarques gironines. La disminució de l'exposició al fum del tabac gràcies a la prohibició de fumar als espais públics s'ha traduït en una reducció de les malalties que se'n deriven, com els infarts, ja que diversos estudis assenyalen una davallada de l'11% de les hospitalitzacions per atac de cor a les regions sanitàries de Girona i Barcelona, i també de les hospitalitzacions per asma, que han baixat un 29%.

Aquesta és una de les dades d'un informe fet per l'Agència de Salut Pública de Catalunya coincidint amb el desè aniversari de la normativa, una dècada en què 270.000 catalans han deixat de fumar. Segons Salut, però, encara hi ha un 25,7% de la població que fuma i els qui més ho fan són els homes d'entre 25 i 34 anys de classe baixa, mentre que les dones que més tabac consumeixen pertanyen a un nivell social mitjà.

"El balanç de la llei és positiu perquè ha incidit directament en la prevalença del tabaquisme", indica la directora de l'Agència de Salut Pública a Girona, Cristina Pérez. Afegeix que la desnormalització del tabac, juntament amb qüestions com la crisi o l'increment del preu de les cigarretes, han repercutit en tots els indicadors que mostren una disminució del consum.

Un exemple d'aquesta reducció, com ja va explicar Diari de Girona, és que en aquesta dècada la venda de cigarretes a les comarques gironines ha caigut un 58%. Segons les estadístiques oficials del Comissionat pel Mercat de Tabacs, els gironins han passat d'adquirir més de 235 milions de caixes de cigarretes el 2005, a 98,30 milions durant el 2015.

Més de 25.000 inspeccions

En aquests deu anys de llei antitabac, Salut Pública ha fet a Girona 25.528 inspeccions, de les quals 3.362 van resultar incorrectes. Durant aquest temps, a la demarcació s'han rebut 321 denúncies, s'han fet 258 requeriments i s'han incoat 129 expedients sancionadors.

L'any passat, van ser 19 les denúncies, cinc els requeriments i 16 els expedients incoats. Cal tenir en compte, però, recorda Pérez, que els expedients sancionadors no són només per fumar en llocs prohibits, sinó que també se sancionen establiments que venen tabac tot i no estar-ne autoritzats, perquè en van despatxar a menors d'edat o perquè la màquina expenedora de tabac no tenia el dispositiu per impedir l'accés a consumidors de menys de 18 anys.

"El grau de compliment de la llei és molt elevat, en aquests moments supera el 98%, el que demostra que la consciència dels locals públics i dels clients és molt alta, i això representa una millora clara per als fumadors passius", indica.

"La societat ja està conscienciada i per això ens demana més", explica Pérez. En aquest sentit, afegeix que un dels projectes que ja s'estan aplicant a Girona és el d'Entorns Sense Fum, que va un pas més enllà de la normativa i recomana evitar el consum de tabac en llocs on no està prohibit per llei, com a la sortida de les escoles. "Està pensat per als més petits, s'intenten protegir els entorns dels menors perquè no vegin missatges negatius", apunta.