L'empresa Cales, Yesos y Cementos de Olot S.A. (Cycosa) va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà, de propietat municipal, (Garrotxa) durant els 16 anys que hi va treballar, des del 1994 fins al 2010. Un estudi encarregat per l'Ajuntament xifra en 500.000 m³ de pedra que l'empresa va extreure de més, vulnerant el màxim establert en els diferents convenis. Després de parlar amb els veïns, l'Ajuntament ha decidit mantenir l'expedient sancionador que ja li va obrir per no haver deixat la zona en condicions i demanar la restauració de l'espai en una obra "de mínims" -valorada en uns 250.000 euros- al marge de reclamar danys i perjudicis. Aquesta última part encara no està xifrada. L'alcalde, Rafel Domínguez, confia que podran arribar a un acord amb l'empresa però ja adverteix que estan decidits a acudir a la justícia per aconseguir recuperar un espai d'interès natural que està protegit.

La sobreexplotació de Cycosa a la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà (Garrotxa) s'hauria produït a dos nivells segons aquest estudi. D'una banda, l'empresa va sobrepassar la cota màxima a la que podia extreure la pedra, fixada a 400 metres, i va arribar al nivell de 377 metres, és a dir, 23 metres de més de fondària. Per altra banda, en alguns indrets va superar també el perímetre fixat en el conveni. En total, l'estudi xifra en 500.000 metres cúbics de pedra que Cycosa hauria extret de més en els 16 anys que hi va poder treballar.

Cal recordar que el primer conveni d'aprofitament de la muntanya dels Comuns, que és de titularitat municipal, va ser el 19 d'abril del 1994. Va ser una adjudicació en subhasta pública segons el qual l'ajuntament cobrava un cànon anual per ocupació de l'espai i s'especificava un màxim per any d'uns 50.000 metres cúbics a l'empresa que hauria incomplert. Des de llavors i fins al 2010 aquest conveni es va anar renovant tot mantenint aquestes condicions.

Amb aquestes dades a la mà, l'Ajuntament considera que queda demostrada la sobreexplotació en aquest espai, que se suma al greuge que consideren que han patit durant anys per no haver restaurat la zona quan tocava. Un incompliment que ja va comportar que el consistori li obrís un expedient. "Si haguessin fet les coses bé des d'un primer moment, ara no estaríem aquí", ha explicat aquest dilluns a l'ACN l'alcalde del municipi, Rafel Domínguez.

A principis d'any, l'empresa va oferir-los una proposta que consistia en renovar de nou el conveni -Cycosa va haver de deixar d'explotar la pedrera perquè el consistori no li va voler renovar la concessió- amb la idea d'extreure uns 260.000 metres cúbics més en un període de 10 anys per acabar de perforar una zona amb forma de rectangle que després s'utilitzaria com a monodipòsit de runes. Segons l'alcalde, però, aquesta proposta va quedar del tot descartada perquè entenen que "no té cap sentit", entre altres coses perquè la pedrera està en inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). "Ara és el moment de restaurar-la i de recuperar aquest espai", subratlla Domínguez, que recorda que des de començaments d'any que han fet un procés participatiu amb els veïns que també han donat suport a aquesta idea.

Una "obra de mínims" de 250.000 euros

Des del consistori han descartat que la pedrera pugui recuperar el que havia estat anteriorment en una obra "de màxims" que passaria per tornar a pujar els 500.000 metres cúbics de pedra que s'ha enretirat de més, amb el trànsit de camions i l'ocupació de l'espai que això comportaria. El cost estimat seria superior a 2 milions d'euros que hauria d'assumir Cycosa. El consistori ho veu "inviable" i per això estan disposats a acceptar una restauració de "mínims" que valdria molt menys, uns 250.000 euros. Bàsicament el que s'hauria de fer és "suavitzar" les pendents que actualment hi ha, replantar l'arbrat i fer la zona visitable sense els riscos de despreniments que actualment hi ha.

L'Ajuntament, que preveu enviar un requeriment a l'empresa en les pròximes setmanes, també demanarà danys i perjudicis per aquesta sobreexplotació. El consistori entén que el negoci de l'empresa ha estat "rodó" durant tots aquests anys perquè ha extret la pedra que ha volgut -fins i tot més del permès- mentre només havia de pagar un cànon anual d'ocupació de l'espai al municipi. És per això que estan decidits a defensar els interessos del poble perquè, segons l'alcalde, "el mal ja està fet". Si l'empresa no s'avé a assumir la restauració i els danys, l'Ajuntament els portarà als tribunals.

El litigi legal entre les dues parts va començar quan l'empresa va denunciar l'Ajuntament per no haver-li renovat la concessió el 2010. La justícia, però, va donar la raó al consistori. Cinc anys abans, ja hi havia discrepàncies, sobretot perquè l'Ajuntament defensava que l'empresa estava obligada a anar restaurant la zona mentre feia les extraccions. Una feina que, segons el consistori, només va fer de forma incompleta. Un altre factor determinant per no renovar la concessió va ser que l'explotació provocava moltes molèsties a la trentena de veïns que hi viuen a prop, sobretot pel trànsit de camions. De forma paral·lela, també es va obrir un expedient sancionador.

L'Ajuntament, a mans d'un nou equip de govern (Independents Tortellà-CP), té previst consultar també al poble el nou ús d'aquest espai. Primer però volen aconseguir la seva restauració. S'ha creat una comissió de treball amb dotze membres per fer el seguiment d'aquest tema que ja estava inclòs a la llista d'actuacions que el nou equip de govern es va comprometre de tirar endavant aquesta legislatura. El govern també compta amb el suport de l'oposició, CiU.