El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha alertat que alguns dels municipis petits de Catalunya paguen bitllets de transport a persones sense sostre per enviar-los a nuclis més poblats. "Sembla ser que és habitual", indica. Busquets atribueix el fenomen al "desconeixement de la problemàtica" i la falta de resposta "especialitzada" en aquestes poblacions. A més, demana que s'elabori un recompte de persones que dormen al carrer a cada poble i ciutat de Catalunya, tal com s'ha fet aquests darrers dies a Barcelona, Girona, Lleida, Badalona i Sant Adrià de Besòs.

Busquets assenyala que els municipis petits "el primer que han de fer és informar-se i preguntar" abans d'aplicar mesures com derivar un sense sostre a poblacions grans, on hi ha més polítiques socials d'atenció a les persones sense llar.

Igualment, recomana als ajuntaments que busquin dins la mateixa localitat algun habitatge buit on es puguin allotjar. En la mateixa línia, reivindica que les persones que dormen al carrer puguin disposar de pisos i no es perpetuï l'allotjament en albergs. Sobre aquest aspecte, assenyala que si la majoria de la població viu "en un pis i no a una casa de colònies" és per tenir "una intimitat i una tranquil·litat" que també haurien de ser exigibles per als sense sostre. "No podem esperar a que l'habitatge sigui construït, per tant hem de potenciar sobretot el moviment dels pisos buits", afegeix. Pel que fa a un recompte a escala de tot el territori català, el director de la Fundació Arrels considera que és "perfectament possible" d'elaborar, en vista de l'experiència a Barcelona, Girona, Lleida, Badalona i Sant Adrià de Besòs. Precisament, recorda que el maig de l'any 2015 el Parlament de Catalunya va instar el Govern a fer recomptes periòdics de persones que dormen al carrer.

Com a balanç de l'últim recompte a la ciutat de Barcelona, remarca que la xifra de 941 persones és més alta que la de l'any anterior. "Malauradament, el fet que hi hagi gent dormint al carrer no sembla que s'estigui eradicant", subratlla.