Girona ja nota l'efecte de «Joc de trons» amb els noms de les noves generacions

La província és líder a l'Estat (en termes percentuals) amb Arya, malgrat que només es tracta de cinc casos des del 2010

31.05.2016 | 07:19
Arya és el nom de la sèrie que més ha arrelat entre els nadons dels últims anys · HBO

Ni els guionistes de Joc de trons s'haurien imaginat que Arya i Daenerys traspassarien les pantalles. Aquests dos noms, que no tothom coneix, corresponen a dues de les protagonistes de la famosa sèrie de la cadena nord-americana HBO. Però ara ja no cal veure la ficció per trobar-se amb una persona que s'anomeni així, perquè alguns dels fans gironins de Joc de trons han posat aquests noms a les seves filles. Així ho demostren les últimes dades de noms i cognoms que ha difós l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que incorporen els registres del padró del 2015. Segons aquestes dades, la província de Girona és líder a l'Estat -en termes percentuals- amb el nom d'Arya.

No ha estat fins a la dècada actual quan Arya ha aparegut per primera vegada en els registres: entre el 2010 i el 2015 han nascut 124 nenes a l'Estat espanyol amb aquest nom. Es tracta d'una ràtio de 0,005 per cada mil dones. Ara bé, el percentatge de Girona és superior, ja que en el mateix període han nascut cinc nenes que es diuen Arya, cosa que suposa una ràtio de 0,021 per cada mil dones gironines. A les Illes Balears, la ràtio del nom d'Arya és de 0,018 per cada mil, a Las Palmas de 0,016 per cada mil, a Madrid de 0,013 per cada mil i a Barcelona de 0,010. La resta de províncies de l'Estat on també hi ha nenes que es diuen Arya tenen una ràtio inferior a 0,010 per cada mil dones.

L'altre nom de Joc de trons que s'ha fet notar a les dades de l'INE és Daenerys. Ara bé, no ha arrelat tant com Arya perquè des del 2010 i fins al 2015 només han nascut 23 nenes a l'Estat espanyol amb aquest nom.

Malgrat tot, aquests dos noms de la sèrie estan a anys llum de les primeres posicions del rànquing dels noms més freqüents per naixements. De moment, les darreres dades de l'INE exposen que a la dècada actual -del 2010 al 2015- el nom més freqüent de nen a la província de Girona és Marc (amb una ràtio de 27,4 per cada mil homes) i de nena és Júlia (amb 25,1 per cada mil dones). En el cas dels nens, Marc es manté a la primera posició de la província de Girona en les últimes tres dècades, tot i que el percentatge ha caigut: als anys 1990 va ser de 53,2 per cada mil i als 2000 de 39,3 per cada mil. Pel que fa a les nenes, a la dècada del 1990 a la primera posició es va situar Laura amb una ràtio de 43,6 per cada mil, mentre que a la dècada del 2000 ja va ser per Júlia amb 30,6 per cada mil.

En canvi, com es pot veure a la taula superior, els altres llocs del rànquing dels 20 noms més freqüents a la província de Girona per naixements han tingut altes i baixes tant en nens com en nenes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema