Els Mossos d'Esquadra de Girona reben de mitjana dues denúncies per setmana de gent gran que és maltractada pels seus familiars. Es tracta del reflex d'un dia a dia marcat per amenaces, violència física i també espolis o enganys econòmics, com ara moviments bancaris fets d'esquena a les víctimes.

Amb els majors de 65 anys, a tot aquest llistat s'hi afegeixen altres abusos. "Són aquells que es produeixen per omissió, quan els familiars deixen d'atendre'ls, no els alimenten de forma adequada, no els subministren la medicació o els aïllen socialment i els ignoren", indica la cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (Urpac), Rosa Negre. Les denúncies interposades a la policia (en més de la meitat dels casos, contra els fills) contribueixen a fer aflorar una realitat que, malauradament, amaga una gran xifra negra al darrere. Són totes aquelles persones grans que, per les limitacions lligades a l'edat, pateixen els maltractaments en silenci.

Jubilats que veuen com els seus fills, a vegades afectats per una addicció o malaltia, els amenacen i se'ls poleixen la pensió. Dones més grans de 65 anys que han estat temps patint maltractaments, tant físics com psicològics, per part dels seus marits. Ancians a qui els seus familiars desatenen, deixen de banda, angoixen i els fan viure reclosos a casa. Aquests són alguns dels casos que han arribat a les comissaries de la Regió Policial de Girona. La casuística és diversa, però té un denominador comú: totes les víctimes són majors de 65 anys. I sovint, acostumen a ser dones.

Durant el 2015, els Mossos van rebre fins a 93 denúncies de gent gran que patia maltractaments. És a dir, de mitjana, gairebé dues per setmana arreu de la demarcació. Dins aquest global, un de cada quatre casos (en concret, 23) són violències de gènere. I és que, malauradament, la tercera edat no s'escapa d'aquesta xacra. Amb l'agreujant que, aquí, les situacions han estat anys arrossegant-se i les denunciants fa temps que pateixen amenaces i violència física per part dels marits. Els 70 casos restants que han arribat a mans de la policia fan referència a violències domèstiques.

Maltractats pels fills

Qui els denuncia són jubilats o ancians que, molt sovint, pateixen maltractaments per part dels seus propis fills. Això va passar en un 84% dels casos (59 denúncies). A la resta, els agressors eren o bé altres familiars (per exemple, els néts) o bé tercers (com ara cuidadors o veïns).

Amb les violències filioparentals, a vegades, els agressors pateixen una malaltia mental o bé tenen una addicció. "En aquests casos ens trobem amb situacions d'amenaces o maltractament físic, que tenen com a objectiu aconseguir que els pares els donin diners o, fins i tot, la pensió", assenyala la sotsinspectora Rosa Negre. I hi afegeix: "Són casos marcats per situacions insostenibles".

D'altra banda, també hi ha tota una altra bossa de maltractaments, més lligats a les limitacions pròpies de l'edat. "Són tots aquells delictes que es donen per passivitat o omissió, quan es desatenen les víctimes o els seus familiars les condemnen a viure isolades a casa", assenyala Negre. Per exemple, castigar els ancians amb el silenci, deixar de donar-los medicació, privar-los de fer algun àpat, no cuidar la seva higiene o fer-los viure en un estat de permanent angoixa en són només alguns exemples.

"S'ha de tenir en compte que la gent gran és un col·lectiu, en certs aspectes, més vulnerable, i mereix la màxima protecció, no només de la policia sinó de tota la societat", explica Negre. Els Mossos d'Esquadra treballen colze a colze amb altres agents socials per lluitar contra els maltractaments i permetre que aflorin aquestes situacions.

Delictes contra el patrimoni

Els Mossos d'Esquadra donen consells de seguretat a les persones grans per evitar que puguin ser víctimes de robatoris, furts o estafes. L'any passat, a les comarques gironines, es van registrar 5.908 delictes en què les víctimes tenien més de 65 anys. D'aquest global, vuit de cada deu casos van ser delictes contra el patrimoni.