El 37% dels càncers dels homes i el 16% dels de les dones està vinculat al tabac

El de pulmó és el més freqüent en els dos sexes, però a Girona també són comuns els de bufeta, pàncrees i ronyó

01.06.2016 | 07:22
Una de les activitats d´aquests dies relacionades amb el fum.

Un miler dels més de 3.600 casos de càncer detectats l'any passat a les comarques gironines estaven relacionats amb el tabac. El 37% dels càncers en homes i el 16% dels casos en dones eren deguts a tumors directament relacionats amb el consum de tabac, segons dades del Registre del Càncer de Girona, que depèn de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

Tradicionalment, la literatura mèdica ha descrit les dotze principals localitzacions de tumors directament vinculades amb el tabaquisme. A més del de pulmó, també es localitzen tumors relacionats amb el tabac a la boca, la bufeta urinària, el coll uterí, l'esòfag, la laringe, el llavi, la llengua, l'orofaringe, el pàncrees i el ronyó.

D'aquest grup de dotze localitzacions, a Girona l'any passat es van comptabilitzar 229 casos nous en dones i 822 en homes. I és que els tumors derivats de l'hàbit de fumar continuen tenint una major incidència en el col·lectiu masculí que en el femení. En ambdos sexes, el càncer de pulmó continua sent el més freqüent, si bé, indiquen des del Registre del Càncer, s'ha percebut un increment d'un 4% de la incidència dels tumors pulmonars en dones, i una reducció d'un 1% anual en els homes.

Pel que fa a la resta de localitzacions, en el cas dels pacients gironins homes destaquen també el de bufeta urinària, amb 266 casos (un 12% del total) i el de ronyó (65 casos i gairebé un 3% de tots els tumors detectats el 2015). En les dones, els tumors més freqüents a part del de pulmó són el de bufeta (49 casos, és a dir, un 3,4% del total) i el de pàncrees (39 casos, un 2,70% del total), segons les dades del Registre del Càncer, que ha fet pública aquesta informació coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, que se celebra avui.

Com cada any, centres de salut, municipis i entitats s'han bolcat en l'efemèride per conscienciar la població dels efectes nocius del tabac i potenciar la deshabituació.

A l'hospital Josep Trueta, a l'exterior del centre es canviaran cigarretes per pomes, per representar el canvi d'un hàbit tòxic per un de saludable. També es convidarà els usuaris a passar pel vestíbul del centre, on professionals del Servei de Pneumologia els informaran de les diferents fórmules que ofereix l'ICS Girona per ajudar-los en la deshabituació (consultes mèdiques i sessions grupals), a més de fer-los cooximetries i espirometries.

També avui a partir de les 10.30, al vestíbul de l'hospital de Santa Caterina de Salt tindrà lloc una xocolatada per als usuaris del Parc Hospitalari Martí i Julià i un concert del grup Els Atrapasomnis. Així mateix, hi haurà taules amb informació sobre els beneficis que té deixar el tabac. Aquest any s'hi ha convidat els alumnes de l'escola saltenca El gegant del Rec, que han treballat a classe els efectes perjudicials del fum i han redactat cartes a persones fumadores.

Els centres d'atenció primària de l'ICS i l'IAS d'arreu de la demarcació també han organitzat més d'un centenar d'accions relacionades amb el tabac, com taules informatives, caminades saludables, xerrades i activitats escolars.

Per la seva banda, l'AECC-Catalunya contra el Càncer Girona ha iniciat la campanya «Surt amb mi del tabac», centrada en la promoció dels grups de l'associació per deixar de fumar i en donar a conèixer l'aplicació de mòbil Respirapp. A més, ha preparat una taula informativa aquest matí a l'hospital Santa Caterina i dijous una altra al Campus de Montilivi de la Universitat de Girona, on es faran oximetries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema