El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, reconeix que el transvasament d'aigua del Ter a Barcelona hauria de ser menor que l'actual. Avui el riu gironí aporta aproximadament el 70% del seu volum a la capital catalana i la seva àrea metropolitana, de cinc milions d'habitants. Això es tradueix en una xifra de 166 hectòmetres cúbics, una dada que Agustí considera que «s'hauria de rebaixar».

Segons va declarar en una entrevista a l'empordanesa Ràdio Capital, el director de l'ACA va mostrar-se partidari de «revisar aquesta solidaritat (amb l'àrea metropolitana de Barcelona)» sempre que les condicions econòmiques ho permetin. Tanmateix, Agustí va subratllar que, de moment, això no és possible: «Per rebaixar-la necessitem determinades infraestructures que no tenim». En aquest sentit, el cap de l'ACA va referir-se a dues possibles solucions. Per un costat, que les tres dessaladores funcionin a ple rendiment. Per Agustí, això podria millorar el problema però no resoldre'l del tot; el manteniment d'una planta d'aquest tipus requereix grans sumes de diners i la seva eficiència ambiental no compensa els hectòmetres d'aigua que produeix.

Així que el director de l'ACA va deixar entreveure que la millor solució a llarg termini per «aconseguir que a la llarga els cabals ecològics siguin els necessaris» i sobretot per garantir aigua de boca als cinc milions de barcelonins és que es porti aigua d'un altre lloc, tot i que sense especificar de quin.

Hi ha diverses opcions sobre la taula. Per proximitat, l'aigua dels rius Ebre i Segre, més cabalosos que el Ter, serien les solucions més econòmiques, tot i que no les menys polèmiques. La sensibilitat pel que fa al tema dels transvasaments en aquests territoris és, segons les entitats ecologistes i els ajuntaments implicats, el principal fre que tenen les administracions per actuar.

En aquest sentit, Sergi Brull, regidor de Serveis i Medi Ambient de l'Ajuntament de Pals, va considerar ahir que les paraules d'Agustí són «una petita victòria i una passa endavant en el llarg camí que tenim per endavant», però va jutjar «insuficient i conformista» l'actitud de l'ACA, «que tot i assumir la problemàtica existent no planteja solucions a curt termini». En aquest sentit, va reclamar «obrir un debat seriós sobre el tema que, a banda de permetre a tots els agents implicats aportar propostes de millora, serveixi per donar a conèixer a la gent la precària situació del riu Ter», una situació que el regidor creu que és «poc coneguda i mereix molta més atenció». El director de l'ACA va concloure que cal fer un Pacte Nacional de l'Aigua per posar sobre la taula aquest debat.