L'empresa Cales, Yesos y Cementos de Olot S.A. (Cycosa) va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà, de propietat municipal, durant els 16 anys que hi va treballar, des del 1994 fins al 2010. Un estudi encarregat per l'Ajuntament xifra en 500.000 metres cúbics de pedra que l'empresa va extreure de més, vulnerant el màxim establert en els diferents convenis.

Després de parlar amb els veïns, l'Ajuntament ha decidit mantenir l'expedient sancionadorexpedient sancionador que ja li va obrir per no haver deixat la zona en condicions i demanar la restauració de l'espai en una obra de mínims valorada en uns 250.000 euros- al marge de reclamar danys i perjudicis. Aquesta última part encara no està xifrada. L'alcalde, Rafel Domínguez, confia que podran arribar a un acord amb l'empresa però ja adverteix que estan decidits a acudir a la justícia per aconseguir recuperar un espai d'interès natural que està protegit.

Segons l'estudi, la sobreexplotació de Cycosa a la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà s'hauria produït a dos nivells. D'una banda, l'empresa va sobrepassar la cota màxima a la que podia extreure la pedra, fixada a 400 metres, i va arribar al nivell de 377 metres, és a dir, 23 metres de més de fondària.

Per altra banda, en alguns indrets va superar també el perímetre fixat en el conveni. En total, l'estudi xifra en 500.000 metres cúbics de pedra que Cycosa hauria extret de més en els 16 anys que hi va poder treballar.

Cal recordar que el primer conveni d'aprofitament de la muntanya dels Comuns, que és de titularitat municipal, va ser el 19 d'abril del 1994. Va ser una adjudicació en subhasta pública segons el qual l'ajuntament cobrava un cànon anual per ocupació de l'espai i s'especificava un màxim per any d'uns 50.000 metres cúbics a l'empresa que hauria incomplert.

Des de llavors i fins al 2010 aquest conveni es va anar renovant tot mantenint aquestes condicions. Amb aquestes dades a la mà, l'Ajuntament considera que queda demostrada la sobreexplotació en aquest espai, que se suma al greuge que consideren que han patit durant anys per no haver restaurat la zona quan tocava. Un incompliment que ja va comportar que el consistori li obrís un expedient. «Si haguessin fet les coses bé des d'un primer moment, ara no estaríem aquí», va explicar ahir l'ACN l'alcalde del municipi, Rafel Domínguez. Va indicar que han descartat la proposta de l'empresa d'indemnitzar i fer la restauració.