Més de 4.000 alumnes gironins s'han format enguany amb el programa educatiu «No et fumis la salut», amb què la Fundació Oncolliga Girona alerta els joves sobre els riscos del consum de tabac. El programa de prevenció es dirigeix als estudiants de primer d'ESO, ja que diversos estudis apunten que l'edat d'inici al consum de tabac és cada cop més primerenca i que l'entrada a l'institut és un dels factors de risc per iniciar el contacte amb les drogues.

El programa educatiu es va posar en marxa l'any 99 i s'ha anat introduint en bona part dels centres de secundària de les comarques gironines. En total, s'hi han inscrit 48 centres de 26 municipis, que han rebut sessions informatives a l'aula sobre els riscos del tabac, així com eines perquè els joves siguin capaços de rebutjar-lo quan els n'ofereixen, sense deixar-se influir per la pressió del grup o la publicitat.

A més, també se'ls convida a elaborar campanyes contra el tabaquisme amb cartells, auques, cartes, SMS o cançons per a què reflexionin i transmetin la seva opinió sobre l'hàbit i puguin incidir en el seu entorn.

Aquest matí, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac, s'ha celebrat l'acte de cloenda del programa, una festa en què 500 alumnes han posat en comú les campanyes antitabac que han dissenyat i han reivindicat una vida lliure de fum. Enguany van assistir a l'acte alumnes dels instituts Maristes, Bell-lloc i Vedruna de Girona; el Vilagran i Pompeu Fabra de Salt i el Sant Jordi de Palafrugell.