El Tribunal Suprem (TS) ha apujat les condemnes als tres integrants d'una banda que es dedicava a assaltar repartidors de tabac al Gironès i a la Selva. L'Audiència ja els va condemnar a penes de fins a 8 anys de presó, però ara l'alt tribunal els ha sentenciat a tots a estar-se sis mesos més entre reixes. La sentència afegeix un nou atracament -en aquest cas, en grau de temptativa- als tres robatoris pels quals ja se'ls havia condemnat. El TS entén que quan els mossos els van atrapar, just abans que abordessin un altre camió de tabac, si no els haguessin detingut el grup hauria sumat un altre robatori a l'historial que ja arrossegava. Entre juliol i octubre del 2012, la banda va assaltar a punta de pistola repartidors que feien ruta a Riudarenes, Girona i Fornells de la Selva.

Els tres condemnats, Ricardo Andrés Holguín, Edwin Alexander Madrigal i Miguel Nieto, van crear una banda amb l'objectiu de cometre assalts a punta de pistola. El grup criminal interceptava els repartidors de tabac mentre feien ruta, els amenaçava amb les armes i se'ls enduien tant la mercaderia com els diners que portaven.

Entre juliol i principis d'octubre del 2012, la banda va cometre tres assalts. El 19 de juliol van amenaçar dos transportistes a Riudarenes (Selva) i, a un d'ells, el van agredir al cap donant-li cops amb la culata de la pistola. En aquella ocasió, el grup va marxar sense cap botí, perquè una de les víctimes va poder escapar-se i anar a demanar ajuda a l'estanc.

El segon assalt va tenir lloc el 13 d'agost a Girona. Els lladres van encanonar un repartidor mentre circulava amb la seva furgoneta, li van robar més de 13.000 euros en tabac i també li van arrencar la caixa forta del vehicle (amb 6.500 euros a l'interior).

Un mes i mig després, el grup va tornar a actuar. El 5 d'octubre, van assaltar un altre repartidor mentre circulava per la carretera que uneix Fornells de la Selva amb Quart (Gironès). El van encanonar amb la pistola i li van robar cartrons de tabac valorats en més de 6.500 euros.

Atrapats en plena feina

La banda va caure cinc dies més tard. Precisament, quan estaven a punt d'assaltar un altre camió de tabac a Riudarenes. Els Mossos d'Esquadra, que ja els seguien la petja, els van atrapar abans no cometessin el robatori. A dins del cotxe, els lladres hi duien fins a 931 paquets de tabac i tot allò necessari per dur a terme els assalts (passamuntanyes, guants, esprais de defensa personal, un revòlver, brides de plàstic per lligar les víctimes, gorres i ulleres de sol).

L'Audiència de Girona va condemnar els tres lladres per delictes com robatoris amb violència, tinença il·lícita d'armes i pertinença a grup criminal. Les penes que va imposar el tribunal, però, van ser desiguals. A Holguín l'Audiència el va condemnar a 8 anys; a Madrigal, a 5 anys i tres mesos, i a Nieto, a dos anys i nou mesos.

Admet el del fiscal

Tant el fiscal com les defenses dels tres condemnats van recórrer la sentència davant del Tribunal Suprem. En el primer cas, per demanar més pena; i en els altres tres, per rebaixar-la. L'alt tribunal, però, rebutja tots els arguments de les defenses i només n'estima un del fiscal.

En concret, el TS dóna la raó al ministeri públic a l'hora de considerar que, quan la policia els va enxampar aquell 10 d'octubre del 2010, la banda estava cometent una temptativa de robatori. Inicialment, l'Audiència de Girona els havia absolt d'aquests fets.

L'alt tribunal, però, creu que en aquest cas hi ha prou elements que permeten saltar d'allò que seria un "acte preparatori" per cometre un delicte a l'evidència d'una "execució" imminent d'aquest. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Carlos Granados, recull que, quan la policia els va aturar a Riudarenes, els tres lladres estaven a punt d'assaltar un altre camió de tabac. I que si els mossos no haguessin intervingut, els acusats "sens dubte" haurien "consumat el delicte".

Per això, a tots els delictes pels quals l'Audiència ja va condemnar la banda, el TS n'hi afegeix un altre: temptativa de robatori amb intimidació. I per aquest, l'alt tribunal apuja sis mesos la pena a cadascun dels lladres. És a dir, que queden en 8 anys i mig per a Holguín, 5 anys i 9 mesos per a Madrigal, i 3 anys i 3 mesos per a Nieto.