Vint-i-dues persones s'han apuntat a les proves de vigilant de Besalú, un cos que només tindrà dues places. Les valoracions comencen la setmana vinent, perquè el servei de vigilància quedi activat a principis d'estiu.

Acabada la selecció, els escollits passaran un període de formació i ja podran començar. Un cop hagin passat un període de prova quedaran contractats com a personal funcionari del municipi.

La seu del servei de vigilància estarà ubicat als baixos de l'Ajuntament, on abans hi havia l'oficina de turisme. La feina dels vigilants consistirà a vetllar pel trànsit a la vila vella. Es tracta d'un lloc, on coincideixen els turistes que van a peu i els vehicles de subministraments als establiments i dels veïns.

La feina més important -segons fonts de l'Ajuntament- serà la de vetllar per la gent d'edat avançada. Els vigilants tocaran el timbre per saber l'estat de les persones i les seves necessitats. També tindran la missió d'evitar episodis de venda abusiva, de contractacions involuntàries de serveis o d'estafes, sense més. Els vigilants també procuran per la conservació dels elements urbans de gran importància pel seu valor històric.

El servei de vigilants estarà complementat per un servei de voluntaris de Protecció Civil. L'oficina dels voluntaris també estarà situada als baixos de l'Ajuntament.

La previsió és que una vegada estiguin organitzats el servei de vigilància i el de voluntaris de Protecció Civil, l'Ajuntament organitzi una Junta Local de Seguretat. Es tracta d'una junta, en la qual participen tots els elements compromesos amb la seguretat ciutadana.

Encara, preveuen crear una oficina d'atenció al ciutadà. Ara, l'atenció de l'Ajuntament als veïns és feta des d'un taulell alt. La idea és posar-n'hi un de baix i deixar una persona en contacte amb els veïns que entren.

D'aquesta manera volen agilitzar el contacte entre els veïns i l'administració local.