Diverses administracions i entitats ecologistes van organitzar ahir al ri un alliberament de diversos exemplars de tortuga d'estany (Emys orbicularis) criats en captivitat.

L'acció va ser duta a terme per entitats com el Consorci de l'Estany, el Consorci del Ter, el Departament de Territori, l'associació Amics de la Tortuga de l'Albera i la Universidad del País Vasco entre d'altres, units tots ells pel projecte LIFE Potema Fauna (2014-2017).

A més, l'acte va comptar amb la presència d'escolars de 5è i 6è de Primària de les escoles Les Moreres de Flaçà i de Sant Jordi Desvalls. L'objectiu principal de l'alliberament és recuperar aquesta espècie actualment amenaçada.

Una de les accions previstes en el projecte europeu LIFE Potamo Fauna «Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga» és portar a terme reforçaments poblacionals, a l'espai xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter, d'exemplars de tortuga d'estany (Emys orbicularis) criats en captivitat.

La producció de juvenils es porta a terme al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera (CRT). En el marc del projecte es preveuen alliberar un mínim de 150 exemplars a l'espai xarxa Natura 2000 Riberes de Baix Ter. Aquesta primavera se n'alliberaran 50 i de 15 exemplars se'n farà seguiment a través de tècniques de radiotracking; a més cada tortuga està identificada amb un xip subcutani.

El projecte LIFE Potamo Fauna (2014-2017) també permet conservar altres espècies amenaçades com la nàiade allargada (Unio elongatulus) o el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes). Durant quatre anys s'actua en 11 espais xarxa Natura 2000 de les comarques de Girona.