Hauran d'esperar un any i mig a poder-lo carregar de terra i de material de construcció, perquè és massa jove. Es tracta d'un jove exemplar d'ase català que ha estat donat a l'entitat amics de Sant Aniol per Pere Palmada (soci de l'Associació de Foment de la Raça Asina Catalana, AFRAC). L'animal només té un any i no estarà en condicions de ser útil per al transport fins que en tingui tres.

Per aquest temps el refugi de Sant Aniol refugi de Sant Aniol estarà força avançat o acabat. L'any passat van cobrir la totalitat de la teulada (enfonsada a l'estiu del 2013). Ara, queda fer els interiors del primer i segon pis i l'edifici quedarà fet. Durant tot el temps, els Amics de Sant Aniol han organitzat incomptables expedicions de voluntaris que carregats amb sacs de material i tota mena d'estris de construcció han fet possible la recuperació de la rectoria de Sant Aniol.

Cal dir que en els darrers temps han comptat amb suport econòmic de la Diputació de Girona que els ha permès tenir viatges amb helicòpter. L'helicòptering real i no el préstec lingüístic que fan servir per definir l'esforç físic de centenars d'excursionistes que han travessat el camí del Gomarell carregats com ases.

L'animal -quan estigui preparat- podrà traginar material al refugi, quan ja estigui obert al públic. També servirà per arranjar el camí que segueix el riu Gomarell fins arribar al refugi. Els amics de Sant Aniol consideren que encara els en faria falta un altre.

La idea -exposada pel Consorci de l'Alta Garrotxa- és que el resultat final de l'esforç de ciutadans i d'administracions és que la rectoria acabada i en servei de refugi tingui un camí apte pel trànsit d'animals de bast. N'havia tingut durant tot el temps de la vida antiga, però el despoblament i la consegüent falta de manteniment del camí van acabar amb la utilitat de la ruta per a la tracció animal.

Cinc tones en cadena

Diumenge (dia 5 de juny), els Amics de Sant Aniol intentaran concentrar el màxim de gent en el camí que va de la Muntada fins al refugi. L'organització ha de pujar 5 tones de material.