La banyolina Conxita Corominas complirà 100 anys demà, però ahir li van organitzar una primera celebració que va posar l'accent en la seva trajectòria com a activista, mestra i intel·lectual implicada amb el seu entorn. Darrere d'aquest homenatge hi havia la Biblioteca Comarcal, el Casal de la Gent Gran, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el servei Fem Companyia, del Consell del Pla de l'Estany.

El segle de vida de Conxita Corominas conté episodis especialment rellevants, com abans de la Guerra Civil, quan va treballar com a infermera voluntària a l'Hospital militar de Banyoles. Després del conflicte bèl·lic, va ser mestra en escoles del Pla de l'Estany i de la Garrotxa.

Les inquietuds intel·lectuals de Conxita Corominas la van portar a endinsar-se en la creació literària, tant en poesia com en prosa, i a guanyar diversos certàmens literaris. En el seu moment, va ser una de les primeres dones de la comarca que va disposar d'una màquina d'escriure i, en l'actualitat, és la usuària de més edat del servei «La Biblioteca a casa» -una col·laboració entre l'àrea comarcal de Benestar Social i la Biblioteca de Banyoles. Val a dir que el seu germà gran, Frederic Corominas -que el 2014 va morir als 104 anys-, també es va dedicar a l'ensenyança i va tenir una prolífica carrera com a escriptor.

Pel que fa a la seva implicació amb l'associacionisme, durant molts anys Conxita Corominas va formar part de la junta del Casal de la Gent Gran i es va encarregar de les activitats culturals.

En l'homenatge amb què el van obsequiar ahir al seu domicili, Corominas va rebre un ram de flors, una sèrie de punts de llibre elaborats amb una fotografia seva de quan era jove i la reproducció d'un escrit seu.