La donació de sang pot ser un mecanisme de prevenció de la diabetis, segons un estudi realitzat per investigadors gironins en els darrers 20 anys i que es va presentar ahir durant la vuitena Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut. La trobada, que enguany estava organitzada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), es centrava en l'obesitat i la diabetis tipus 2.

L'estudi gironí, que va ser presentat per l'investigador Josep Maria Moreno, demostra que el ferro afavoreix el desenvolupament de la diabetis i agreuja els símptomes dels malalts. «El ferro és un micronutrient essencial per a la salut, però en excés té efectes negatius i és un element de risc de diabetis», explica l'investigador de l'Idibgi.

«La nostra línia de recerca es basa en investigar a fons les possibles relacions entre el metabolisme del ferro i la glucosa i la diabetis tipus 2, ja que s'ha vist que els diabètics tenen nivells elevats de ferro acumulats als teixits i això pot ser perjudicial per la progressió de la malaltia», segons Josep Maria Moreno. En aquest sentit, explica, s'estan buscant els mecanismes per reduir aquest excés, i s'ha comprovat que les donacions periòdiques de sang hi poden ajudar.

«Vam veure que convertint aquest perfil de pacients en donants de sang, al cap d'un any es percebia un millor control de la diabetis, més sensibilitat a la insulina i tensió arterial més baixa», detallava el doctor José Manuel Ferández-Real, investigador principal de transtorns metabòlics de l'Idibgi i endocrinòleg del Trueta. «Fins i tot en persones que no tenen diabetis però sí el sucre alt, els pot protegir de la malaltia», afirma, afegint que l'objectiu dels investigadors és ampliar els subjectes estudiats en aquest treball sobre els beneficis de la donació de sang pel mateix donant, una investigació pròpia de Girona i que ja s'està estenent a altres centres americans i europeus.

Durant el congrés celebrat al Palau de Congressos de Girona amb la participació d'uns 200 investigadors d'arreu de Catalunya, Rafel Ramos, de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (Idiap Jordi Gol), també es va presentar els resultats de l'estudi del Registre Gironí del Cor (Regicor) sobre el risc cardiovascular en els pacients amb diabetis.

A partir de les dades del Regicor, els investigadors han identificat els factors que incrementen el risc de patir malalties cardiovasculars i en fan models matemàtics que s'incorporen a la història clínica per a que, un cop a la consulta de l'atenció primària, els metges puguin decidir quin tipus d'intervenció cal en cada pacient, com canviar estils de vida o iniciar un tractament preventiu.

Premi pel doctor Ricart

Durant la jornada es van entregar els premis de Recerca de l'ICS, que enguany han anat a parar als investigadors Wifredo Ricart, Llorenç Caballeria i Salvador Agustín. El doctor Ricart, que va rebre el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS, és el cap de Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'hospital Josep Trueta, investigador del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició a l'Idbgi i professor de la Universitat de Girona. Referent en l'estudi de l'obesitat, és autor d'unes 300 publicacions indexades amb més de 8.000 citacions, ha registrat cinc patents i ha posat en marxa una empresa derivada.

Ricart va destacar que el guardó és «un enorme orgull perquè és fruit d'una carrera de molts anys, no a nivell individual, sinó d'un equip» i va assenyalar la col·laboració amb el doctor José Manuel Fernández-Real, ja que els dos han estat pioners en relacionar els processos inflamatoris amb les malalties metabòliques, així com el paper de la microbiota en l'obesitat.

Aquesta línia de recerca gironina sobre els trastorns metabòlics va ser definida pel doctor Ricard Pujol, referent de recerca de l'ICS, com a «puntera a nivell europeu». Es basa, segons va explicar el doctor Fernández-Real, en la inflamació que pateixen els pacients amb diabetis i obesitat. «Els pacients amb inflamació tenen pitjor pronòstic i desenvolupen infarts, feridures... buscant-ne l'origen hem arribat al ferro i a la microbiota intestinal, els gèrmens que conviuen amb nosaltres», diu. «Fer recerca és lluitar contra aquestes complicacions, i veure quina és la millor dieta a seguir, l'activitat física a fer i també com descansar, perquè la sensació de reparació després de dormir ens ajuda a controlar millor com serà el dia següent», assegura l'endocrinòleg de l'Idibgi.